Wie verdient er volgens jou een Koninklijke onderscheiding?

Foto: Publiek domein

Hoewel de Lintjesregen nog niet zo heel lang achter ons ligt, zijn de voorbereidingen voor 2021 alweer gestart.

Koninklijke Onderscheidingen

Traditiegetrouw worden aan de vooravond van de verjaardag van de Majesteit Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. De burgemeester nodigt inwoners, verenigingen en andere maatschappelijke organisaties dan ook uit om in de gemeente Oosterhout woonachtige medeburgers voor te dragen voor een Koninklijke onderscheiding.

Uitzonderlijke prestatie

In het decoratiestelsel wordt veel waarde gehecht aan bijzondere maatschappelijke verdiensten die aan de samenleving zijn bewezen. Een evenwichtige spreiding van decoraties over alle lagen van de bevolking vormt hierbij het uitgangspunt. In het Ordereglement is wel bepaald dat sprake moet zijn van bijzondere verdiensten; wanneer iemand zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen, op een wijze die uitgaat boven hetgeen van hem of haar verwacht mag worden. Kortom: het moet echt gaan om een uitzonderlijke prestatie.

Zorgvuldige procedure

Aan de feitelijke uitreiking van een Koninklijke onderscheiding gaat een zeer uitgebreide en zorgvuldige procedure vooraf. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor de burgemeester. De burgemeester brengt advies uit aan de Commissaris van de Koning over alle ingediende decoratievoorstellen. Ook de commissaris geeft zijn oordeel over het voorstel. Vervolgens vindt de eindbehandeling plaats door een onafhankelijk college, het Kapittel voor de Civiele Orden. De uiteindelijke beslissing ligt bij de minister onder wiens ambtsgebied de bijzondere maatschappelijke verdiensten vallen. Er wordt dus zeer zorgvuldig gekeken naar de voordracht.

Aanvragen voor 1 juli 2020

Een dergelijke zorgvuldige procedure vraagt tijd. Aanvragen voor de Lintjesregen 2021 dienen dan ook uiterlijk 1 juli 2020 (maar liefst eerder) bij de burgemeester binnen te zijn. Lees meer over voordracht voor een Koninklijke onderscheiding op de onderstaande link. Voor meer informatie over de voordracht kun je bellen met de heer S. Kock, bereikbaar via telefoonnummer 14 0162. Het voordrachtformulier kan ook via hem worden verkregen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen