Kosten Oosterhoutse begrafenis of crematie onder landelijke gemiddelde

Foto: Leijsenakkers.nl

Landelijk kost een gemiddeld graf 2.949 euro en een ‘stille crematie’ 684 euro. De Oosterhoutse tarieven liggen onder deze landelijke gemiddeldes.

Kosten voor een begrafenis

Jaarlijks onderzoekt Monuta de kosten voor begraven en cremeren in ons land. Hierbij zijn de kosten van 1.694 begraafplaatsen en de 108 crematoria in kaart gebracht, waaronder die van de Oosterhoutse begraafplaatsen en het crematorium. In Noord-Brabant wordt ongeveer 26% van de overledenen begraven. Gemeenten bepalen zelf de prijs voor een graf op een gemeentelijke begraafplaats. Ook bepalen zij de duur van de grafrechten, kosten voor het grafonderhoud en de jaarlijkse indexering van de prijzen. Een eigen graf voor 1 persoon met 20 jaar grafrechten op Begraafplaats Leijsenakkers kost 1.785 euro en op de Protestantse Begraafplaats betaal je hier 1.450 euro voor. Dat is beiden onder het landelijke gemiddelde van 2.949 euro en het provinciale gemiddelde van 1.983 euro.

Kosten voor crematie

Met een crematiepercentage in Noord-Brabant van 74% in 2019 kiezen de meeste mensen voor cremeren. Meestal is een crematorium niet in handen van de overheid. De kosten die crematoria rekenen bepalen zij zelf op basis van de kwaliteit van de dienstverlening, investeringen in de faciliteiten en de positie in de markt. De kosten voor een crematie liggen lager dan voor een graf, omdat het om eenmalige kosten gaat. Zo kost een ‘stille crematie’ (zonder dienst op het meest voordelige tijdstip) in het Yardenhuis van Brabant aan de Dukaatstraat kost 695 euro. Dat is iets boven het landelijke gemiddelde van 684 euro. De meeste mensen kiezen echter voor een crematie met een dienst en condoleance in de aula van het crematorium. De kosten in het Oosterhoutse crematorium hiervoor zijn 1.295 euro, iets onder het landelijke gemiddelde van 1.336 euro.

Meer informatie

Weet jij al of je na overlijden begraven of gecremeerd wilt worden? Misschien loop je nog rond met vragen. Neem dan gerust eens contact op met een uitvaartverzorger zoals Uitvaartzorg Drimmelen (06- 34 55 06 80), Iolente Uitvaartbegeleiding (06 – 82 38 25 24) of Monuta Westen & Holterman (0162 – 47 13 57). Zij kunnen je vragen over uitvaartmogelijkheden en -wensen meestal direct beantwoorden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen