Jongeren ook nu hardst geraakt door premiestijging autoverzekering

Foto: CC0 Creative Commons / Free-Photos

De premies van autoverzekeringen stegen afgelopen jaar met gemiddeld 6 procent. En ook deze premiestijging raakt jongeren tussen de 18 en 24 jaar weer het hardst. Vorige maand betaalde deze groep een gemiddelde jaarpremie van 1.656 euro. Dit is bijna 680 euro meer dan de gemiddelde premie voor alle leeftijden. Een verschil van maar liefst 70 procent.

Gemiddelde premie steeg met 136 euro

De gemiddelde premie voor de autoverzekering (voor alle leeftijdsgroepen) steeg afgelopen jaar met 16 procent. De gemiddelde jaarpremie voor autoverzekeringen (voor alle leeftijden) lag in mei op 977 euro. Dat is 136 euro hoger dan in mei 2019, toen de gemiddelde premie op 841 euro lag. “Een forse toename”, zegt Suzan Samson van vergelijkingswebsite Independer. “De premiestijging bij jongeren ligt procentueel op nog geen 5 procent. Maar omdat het premiebedrag voor deze groep al zo hoog lag, gaat het wel om veel meer geld. En uiteindelijk voel je bedragen in je portemonnee en geen percentages.”

Veel duurder dan 5 jaar geleden

Jongeren hebben minder rijervaring. Daarom beschouwen verzekeraars hen als een grotere risicogroep, en dat verrekenen zij in de premie. De afgelopen vijf jaar zijn autobezitters gemiddeld bijna 300 euro meer premie gaan betalen voor hun autoverzekering. Een stijging van bijna 44 procent. In mei 2015 lag de gemiddelde jaarpremie op 679 euro en in mei 2020 dus op 977 euro. Maar de jongerenpremies stegen in vijf jaar met gemiddeld 54 procent van, 1.075 euro naar 1.656 euro. Een verschil van 581 euro. Het laatste jaar stegen de jongerenpremies gemiddeld met bijna 80 euro. Samson: “Deze prijsstijgingen drukken extra op jongeren die het financieel toch al zwaar hebben. Dit blijkt uit recent Nibud-onderzoek.” De groep 65-plussers heeft gemiddeld met de minste premiestijgingen te maken. Het laatste jaar steeg hun premie gemiddeld 25 euro. Betaalden zij vorig jaar mei een gemiddelde jaarpremie van 588 euro, in mei dit jaar is dat 613 euro.

Jouw premie omlaag?

Wil je weten of jouw autoverzekering nog wel aansluit bij jouw wensen en of dit goedkoper kan? Neem dan contact op met je verzekeringsagent. Bel bijvoorbeeld met Robbe Financiële Raadgevers of Finenzo. Zij helpen ze je graag verder!

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden