Provinciale Staten bevelen Ina Adema aan als Commissaris van de Koning

Ina Adema
Ina Adema
Foto: Fotostudio Wierd

Provinciale Staten (PS) hebben besloten Ina Adema aan te bevelen voor de functie van commissaris van de Koning van de provincie Brabant.

Ervaren bestuurder

Provinciale Staten (PS) doen de aanbeveling aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Suzanne Otters – Bruijnen, voorzitter van de vertrouwenscommissie licht de keuze voor Adema toe: “Ina Adema is een ervaren bestuurder die zich bewust is van de rol en positie van een commissaris van de Koning. Door haar persoonlijkheid is zij benaderbaar voor alle Brabanders en kan zij boven de partijen staan en verbinden. In de gesprekken die de commissie met haar gevoerd heeft, zagen wij een authentieke bestuurder en leider met een luisterend oor. Ze beschikt over een groot netwerk en de benodigde energie voor deze veeleisende functie. We kijken enorm uit naar een samenwerking met haar.”

Over Ina Adema

Ina Adema (VVD) is sinds september 2016 burgemeester van Lelystad. Zij is geboren op 3 juni 1968 in Amsterdam. Zij begon haar politieke loopbaan in Deventer als raadslid. In diezelfde gemeente was zij ruim zeven jaar wethouder. Van maart 2009 tot en met september 2016 was zij burgemeester van Veghel. Voorafgaand aan haar politieke loopbaan was ze werkzaam als jurist in het bedrijfsleven. Zij studeerde Nederlands Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Wat doet de commissaris van de Koning?

De commissaris van de Koning is voorzitter van Provinciale Staten en van het college van Gedeputeerde Staten. De commissaris wordt benoemd door de Koning en minister. Zij tekent alle officiële besluiten van de provincie en bezoekt regelmatig de gemeenten om op de hoogte te blijven van wat er in de provincie gebeurt. Daarnaast heeft zij een belangrijke rol bij burgemeestersbenoemingen. Ook bij de bestrijding van een grote ramp komt de commissaris van de Koning in beeld. Zij coördineert de hulpverlening en neemt de belangrijkste beslissingen op deze momenten. Verder is de commissaris vooral ambassadeur van de provincie. Zij vertegenwoordigt de provincie bij officiële gelegenheden en behartigt de belangen van de provincie, onder andere in Den Haag en Brussel.

Opvolger Wim van de Donk

Ina Adema volgt de huidige commissaris Wim van de Donk op. Deze heeft een benoeming tot Rector Magnificus, tevens voorzitter van het College van Bestuur van Tilburg University aanvaard. Wim van de Donk vierde dit jaar nog carnaval in Kaaiendonk, nadat OCS de Smulnarren een levengrote kaai voor het provinciehuis hadden weggelegd als reminder. Na goedkeuring op de voordracht en beëdiging door de Koning start Ina Adema op 2 oktober 2020 in deze functie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen