Burgemeester brengt laatste Oosterhoutse pottenbakker weer tot leven

Foto: Oosterhout Nieuws

Zaterdagmorgen om 11.00 uur was burgemeester Mark Buijs de eerste die aanbelde bij de werkplaats van Sjef van Loon in theater De Schelleboom.

Officiële opening

Met het aanbellen bij de voormalige pottenbakkerij aan de Mathildastraat 37a opende burgemeester Mark Buijs een nieuwe Oosterhoutse bezienswaardigheid: ‘Het verhaal van de laatste pottenbakker van Oosterhout’. In de deuropening is een heel groot televisiescherm geplaatst en hierop vertelt Sjef van Loon zijn verhaal. Sinds gisteren kan iedereen bij de deur aan de voorzijde van het het theater aanbellen. Sjef neemt je dan in een filmpje mee in de geschiedenis van de pottenbakkers van Oosterhout.

Oosterhouts Aardewerk

In de 17e en 18e eeuw was Oosterhout een van de vier grootste pottenbakkerscentra van Nederland. Oosterhouts aardewerk is overal in het land en ver daarbuiten teruggevonden. Theater de Schelleboom is de laatste pottenbakkerij, en de enige in Nederland, waar nog zoveel uit deze gloriedagen te zien is. Iets waar Oosterhout trots op mag zijn! Sjef van Loon, de laatste pottenbakker van Oosterhout, vertelt het verhaal van de pottenbakkers van onze stad. Een ambacht waarmee Oosterhout faam maakte, meer dan 200 jaar lang, op de grens van zand en klei.

Geheimen van het potten maken

Wat zijn de geheimen van het potten maken? Wat had Sjef van Loon te maken met het wereldberoemde schilderij ‘Melkmeisje’ van Johannes Vermeer? En waarom lukte het om tot 1936 in bedrijf te blijven terwijl andere pottenbakkers er jaren eerder mee stopte? Ben je benieuwd naar zijn verhaal? Je kunt voorlopig iedere dag aanbellen waarna Sjef zijn verhaal zal doen, mede dankzij de inzet van Leonie Heemskerk, Wilma Rekkers, Remco de Bont en diverse sponsors en subsidiënten. Je vindt Theater de Schelleboom aan de Mathildastraat 37a.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden