Wethouder Piena opent expositie met Nooitgedagt speelgoed in het Speelgoedmuseum

Foto: Gemeente Oosterhout

Eindhovenaar René Diekstra is ongeneeslijk ziek en heeft zijn hele collectie Nooitgedagt speelgoed geschonken aan het Speelgoedmuseum ‘Op Stelten’.

Nooitgedagt speelgoed

Dinsdag opende wethouder Clemens Piena een bijzondere tentoonstelling in Speelgoedmuseum ‘Op Stelten’ aan de Zandheuvel. Het Oosterhoutse museum heeft namelijk de collectie van Eindhovenaar René Diekstra voor een symbolisch bedrag overgenomen. Deze collectie bestaat uit Nooitgedagt speelgoed, schaatsen en gereedschap. Meneer Diekstra heeft de ziekte van Alzheimer. Eigenlijk zou de tentoonstelling plaatsvinden aan het eind van het jaar, maar vanwege zijn ziekte is de tentoonstelling naar voren gehaald. Zijn leven is niet tijdloos maar zijn verzameling wel. Daarom gaat het museum een film maken over meneer, zijn leven, keuzes en verzamelingen.

Traditioneel houten speelgoed

Nooitgedagt uit het Friese IJlst werd in de vorige eeuw vooral bekend door de productie van schaatsen en van traditioneel houden speelgoed. Dat waren eigenlijk bijproducten, want houtbewerkingsgereedschap was het belangrijkste dat er in de Friese werkplaatsen werd werd geproduceerd. Jan Jarings Nooitgedagt begon in 1865 met het maken van schaatsen en schaven en tot eind jaren 1990 bleef Nooitgedagt een familiebedrijf. In 1975 werd de productie van speelgoed beëindigd en enkele jaren later ook die van schaatsen. Aan het begin van de 21e eeuw werd Nooitgedagt overgenomen (met behoud van naam) en werd een vestiging van een buitenlands bedrijf. Enkele jaren later sloot het moederbedrijf de vestiging en zo is de naam Nooitgedagt nog slechts een herinnering. De tentoonstelling Nooitgedagt Speelgoed in het Speelgodmuseum ‘Op Stelten’ is nog te zien van tot en met 5 januari 2021.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden