Koninklijke onderscheiding voor Frits Bayens bij afscheid van zijn Big Band

Foto: Gemeente Oosterhout

Afgelopen zondag nam Frits Bayens afscheid van de Big Band die zijn naam draagt. Bij dit afscheid werden de versierselen behorend bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau opgespeld door burgemeester Mark Buijs.

Frits Bayens

Frits Bayens (73) was in 1975 medeoprichter van een bigband, de South Point Big Band. Tien jaar later ging deze verder onder de naam Frits Bayens Big Band. De band is heel gemêleerd, zowel wat leeftijd betreft als opleidingsniveau. Sommige muzikanten zijn beroeps en hebben een conservatoriumopleiding (maar spelen in hun vrije tijd in deze bigband), maar het merendeel van de leden speelt alleen in zijn vrije tijd en werkt in reguliere beroepen of is gepensioneerd. De band kent een enorme cohesie. Dat is zeker aan Bayens te danken. Bayens is muzikaal leider, dirigeert de band bij optredens, schrijft de arrangementen en stelt de programma’s samen.

Componist, dirigent en producer

Mensen binden lukt Frits Bayens al 45 jaar. Er zijn zelfs leden die vanaf het begin bij zijn bigband betrokken zijn. Daarnaast krijgt jong talent de gelegenheid ervaring op te doen door het spelen in een heuse bigband op hoog niveau. Vaak zijn deze jongeren in opleiding op het conservatorium, maar regelmatig krijgen ook talenten die niet in opleiding zijn een mooie kans. Sinds 2015 is Bayens ook muzikaal leider en dirigent van de VSOP Big Band Utrecht. Zijn werk voor de Frits Bayens Big Band heeft hij tot zijn pensionering in 2007 naast zijn drukke baan bij NOS/NPS gedaan. Hij werkte eerst twaalf jaar als muziek-en klankregisseur. Dat was toen een vrij nieuwe functie. Zijn inzet heeft geleid tot heel veel kwalitatief hoogwaardige radio- en tv-uitzendingen en opnames van een scala aan koren, orkesten en ensembles. In zijn periode als radioproducer wist hij de meest interessante jazzmusici, componisten en arrangeurs, vooral uit de Verenigde Staten, voor Nederland te interesseren en te koppelen aan het Metropole Orkest.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen