Ruim 70% van de schuurtjes en kelderboxen slecht beveiligd

ter illustratie
ter illustratie
Foto: Pixabay License / TheDigitalWay

In de afgelopen 8 maanden, toen veel meer mensen dan gewoonlijk thuis werkten, namen de inbraken in schuurtjes en kelderboxen flink toe.

Zwakste schakel

De afgelopen 8 maanden hebben meer mensen dan gewoonlijk thuisgewerkt. Toch nam het aantal inbraken in schuurtjes en kelderboxen toe. Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie legt het uit: “Dat is voor inbrekers een logische stap. Ze zoeken altijd naar de zwakste schakel. Als veel mensen thuiswerken ligt een woonhuis minder voor de hand en dan proberen ze een schuurtje, berging of kelderbox, waar de mensen vaak minder zicht op hebben.”

70% slecht beveiligd

Slechts 30% van de schuurtjes, bergingen en kelderboxen is beveiligd met goed deurbeslag en slechts 1 op de tien heeft een bijzetslot. Staal: “We merken in de praktijk bovendien dat het vaak teveel moeite schijnt te zijn om twee sloten te sluiten, dus het bijzetslot wordt meestal niet gebruikt. Jammer, want uit ons onderzoek onder 554 huishoudens in juli 2020 blijkt dat de waarde van spullen in schuur of kelderbox soms oploopt tot wel 7.000 euro. Denk maar eens aan gereedschap en (elektrische) fietsen. Maar al te vaak denken mensen ten onrechte dat een stevig slot wel voldoende zal zijn om een inbreker tegen te houden. Ons onderzoek geeft dan ook aan dat maar liefst de helft van de mensen denkt, dat de beveiliging van hun schuurtje of kelderbox wel goed is. Bij 70% is dit helaas niet het geval”.

Bewuster beveiligd

De afgelopen 5 jaar zijn de aantallen inbraken en inbraakpogingen met meer dan 50% gedaald, naar een niveau van onder de 40.000 per jaar. Dat houdt in dat er nog steeds elk uur 4 à 5 – al of niet succesvolle – inbraken worden gepleegd. Men is onder andere door de reclamecampagne van de overheid (“ik blijf het toch zeggen hoor!”)  wel steeds meer en betere maatregelen gaan nemen. Coen Staal: “5 jaar geleden was slechts 1 op de 5 voordeuren en achterdeuren goed beveiligd, nu gaat dat al richting 60-70%. Maar de schuurtjes en kelderboxen blijven daar dus sterk bij achter.” Kijk voor meer informatie en tips over beveiliging van jouw huis, schuur of kelderbox op de onderstaande link.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen