UWV: banenkrimp en oplopende WW door coronacrisis

Foto: UWV

Het aantal banen is tijdens de coronacrisis met 125.000 gedaald. Toch is het verlies van banen minder groot door NOW. Dat blijkt uit cijfers van het UWV.

125.000 banen minder

Tussen februari en juli verdwenen de meeste banen bij uitzendbureaus (-31.000), specialistische zakelijke dienstverlening (-15.000), horeca (-12.000) en cultuur, sport en recreatie (-10.000), blijkt uit cijfers van UWV over de ontwikkeling van de werkgelegenheid naar sector. Deze sectoren werden direct getroffen door de contactbeperkende maatregelen. Het banenverlies is vooral zichtbaar geweest in sectoren waar relatief veel mensen werken met een flexibel contract. Ook in diverse kleinere sectoren nam het aantal banen af. In absolute getallen gaat het dan niet om grote aantallen, maar wel om een relatief sterke krimp. Zo verdwenen er ook banen in de reisbranche (-14%), beveiliging (-8%), cultuur, sport & recreatie (-7%) en de schoonmaak (-5%).

Groei in detailhandel food

Detailhandel food is de enige sector waar het aantal banen is gegroeid door de coronacrisis (+12.000). Door de tijdelijke sluiting van de horeca zijn consumenten meer gaan besteden in supermarkten. Het goederenvervoer en de voedingsindustrie zijn sectoren die nauwelijks zijn geraakt. Door de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is er ook veel werkgelegenheid behouden gebleven. Dit geldt bijvoorbeeld voor de luchtvaart, waar het baanverlies relatief klein is, ondanks de impact van de coronamaatregelen. In juli waren in de luchtvaart duizend banen minder dan in februari. Mensen die hun baan verliezen, kunnen bij UWV een werkloosheidsuitkering (WW) aanvragen. Eind september verstrekte UWV 278.000 WW-uitkeringen, een stijging van 16 procent ten opzichte van februari. Vooral in april piekte het aantal werkloosheidsuitkeringen met 74.000 nieuwe uitkeringen. De WW nam tijdens corona vooral toe in de horeca (+96 procent), het personenvervoer over land (+76 procent), de reisbranche (+57 procent) en de beveiliging (+51 procent).

Toekomstverwachting

Sinds 14 oktober heeft het kabinet een gedeeltelijke lockdown ingevoerd. Op 4 november zijn de maatregelen tijdelijk verder verzwaard. Hoewel er nieuwe steunmaatregelen aangekondigd zijn, zal het baanverlies vermoedelijk wel verder gaan oplopen en het aantal WW-uitkeringen gaan stijgen. Voor steeds meer werknemers is het van belang om op zoek te gaan naar werk in sectoren die meer kansen bieden. Aan welke banen zou je kunnen denken als er in je huidige sector minder werk is? In de overstapberoepenlijst geeft UWV voor 54 beroepsgroepen waar nu minder werk in is, voorbeelden van functies met een betere kans op werk. De lijst is gebaseerd op overstappen die andere mensen de afgelopen jaren gemaakt hebben en is ter inspiratie voor werkzoekenden.

Hulp bij omscholing

Het overstappen naar een totaal nieuwe functie gaat niet zomaar van de één op de andere dag. Vaak is er bepaalde kennis, ervaring en een aanvullende opleiding nodig. Voor hulp bij het vinden van een baan waar (om)scholing bij nodig is, kunnen werkzoekenden terecht bij het Leerwerkloket in 35 arbeidsmarktregio’s door het hele land. Adviseurs van het Leerwerkloket geven onafhankelijk en kosteloos loopbaan- en (om)scholingsadvies aan iedereen. Werkzoekenden met een WW-uitkering kunnen ook bij UWV terecht voor ondersteuning. In een persoonlijk gesprek bespreekt een adviseur werk van UWV samen met de werkzoekende de mogelijkheden voor het vinden van werk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen