Dringende oproep politie en OM: “Stop met pedojagen”

Foto: pixabay.com/FirmBee

Met de gewelddadige dood van een 73-jarige man in Arnhem liep de jacht op vermeende kindermisbruikers volledig uit de hand. Het is slechts een van de 250 gevallen waarbij pedojagers de laatste maanden over de schreef gingen. Politie en justitie zitten helemaal niet op dit soort hulp van burgers te wachten. 

‘Pedojagen’

De politie en het Openbaar Ministerie doen ‘een dringende oproep’ om een snel aan populariteit winnend fenomeen te stoppen: het zogenoemde pedojagen. De aanleiding is een reeks van ruim 250 incidenten de afgelopen maanden, waarbij ‘pedojagers’ betrokken waren. In veel gevallen werden vermeende kindermisbruikers mishandeld, bedreigd of aan de schandpaal genageld. Onze collega’s van Venlo Nieuws sprak met de 35-jarige pedojager Jeffrey H.* uit Venray: “Wij gaan gewoon door! Het zijn vooral de pubers die menen ook te moeten jagen en het verpesten voor de goede jagers, zo ook in Arnhem, wij zijn niet zo. Wij gaan goed te werk, we zijn enkele weken bezig voordat we iemand gaan ontmaskeren”.

Voor eigen rechter spelen

“We willen ook zeker weten dat we iemand kunnen ontmaskeren, daarvoor dienen ze een strafbaar feit te plegen.”, zo vertelt Jeffrey. “We wachten tot we bewijs voor grooming hebben, wanneer de dader dan een afspraak wil maken, dan zullen we tot actie overgaan.” Grooming is een proces waarbij een dader het vertrouwen wint van een ander met het doel deze persoon seksueel te misbruiken door aanranding, verkrachting, seksuele uitbuiting, het produceren van kinderporno, ontvoering of mensenhandel. Politie en OM maken zich zorgen: “Burgers spelen voor eigen rechter. Ze denken dat ze het recht een handje helpen, maar ze helpen ons eerder van de wal in de sloot,” zegt Oscar Dros, portefeuillehouder Burgeropsporing bij de politie. “Pedojagers kosten ons veel extra werk, dat gaat ten koste van ons bestaande werk dus ook ten koste van het opsporen van kindermisbruik.” De afgelopen weken hebben politie en OM naar eigen zeggen ‘met een open blik’ gekeken naar de mogelijkheid voor burgers om bij te dragen aan het opsporen van verdachten voor kindermisbruik.

Grens trekken

Hoofdofficier van Justitie John Lucas, portefeuillehouder Burgerparticipatie vanuit het Openbaar Ministerie zegt dat hoewel er wettelijke mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld te chatten zonder uit te lokken, de werkwijze die mensen nu hanteren niet is toegestaan. “Het escaleert snel en leidt niet tot een oplossing van het probleem. We staan open voor de samenwerking met burgers, maar op dit terrein moeten we een duidelijke grens trekken. Er is maar één juiste handelwijze bij een serieus vermoeden van kindermisbruik: geef dat dan meteen door aan de politie.” Bij een melding of aangifte van een zedenzaak bekijkt de politie direct of een mogelijk slachtoffer gevaar loopt. Als dat zo is, wordt meteen ingegrepen waar dat kan. Ook wordt bekeken of er sporen veiliggesteld moeten worden om te voorkomen dat dat daders ontkomen. Dros: ’Mensen verwachten soms dat we dan meteen iemand oppakken, maar zo werkt dat vaak niet. We zullen eerst zorgvuldig bewijs verzamelen en pas een verdachte aanhouden als er sprake is van een strafbaar feit. Het uitzoekwerk kost tijd en is voor mensen vaak onzichtbaar, maar dat betekent niet dat er op de achtergrond niets gebeurt.’

* De naam Jeffrey is een fictieve naam, zijn echte naam is op de redactie bekend. Met dank aan onze collega’s van Zaanstad Nieuws en Venlo Nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen