Aanvragen derde periode NOW weer mogelijk vanaf vandaag

Foto: UWV

Het UWV-loket om een aanvraag in te dienen voor de derde periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) gaat vandaag om 9.00 uur weer open.

Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid

Werkgevers die vanwege deze nieuwe maatregelen een aanvraag voor de NOW willen indienen bij UWV, kunnen dat nu alsnog doen. Een aanvraag indienen kan tot en met 27 december. Aanvankelijk konden werkgevers een aanvraag indienen tot en met zondag 13 december. “Maar de lockdown zorgt voor een ingrijpend andere situatie voor werkgevers die aanvankelijk dachten geen tegemoetkoming (meer) nodig te hebben”, aldus UWV-bestuurder Janet Helder. “De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ons daarom gevraagd het loket weer te openen. Uiteraard werkt UWV daar graag aan mee en we hebben ervoor gezorgd dat deze werkgevers vanaf morgenochtend bij ons terecht kunnen om een aanvraag te doen.”

Periode voor omzetverlies flexibel

Werkgevers komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden oktober tot en met december als ze minimaal 20 procent omzetverlies hebben over een periode van drie maanden. Werkgevers die geen aanvraag hebben ingediend voor de tweede periode NOW kunnen zelf kiezen over welke periode het omzetverlies moet worden berekend: oktober-december, november-januari of december-februari. Zij kunnen in die keuze dus (enigszins) rekening houden met de nu aangekondigde maatregelen. Voor werkgevers die wel gebruik hebben gemaakt van de vorige periode NOW geldt dat de drie maanden waarover zij het omzetverlies opgeven, moeten aansluiten op de periode die ze de vorige keer hebben opgegeven. De tegemoetkoming in de loonkosten is maximaal 80 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald.

Tot nu toe 58.000 aanvragen binnen

Een aanvraag indienen voor de derde periode NOW kan tot en met 27 december. Helder: ‘Werkgevers die alsnog een aanvraag indienen kunnen ervan verzekerd zijn dat UVW er alles aan doet om de eerste termijn van het voorschot zo snel mogelijk uit te betalen.’ Sinds 16 november hebben zo’n 58.000 werkgevers een aanvraag ingediend voor de derde periode NOW. Van de ingediende aanvragen zijn er inmiddels 36.000 toegekend. Aan deze werkgevers, die samen 643.000 mensen in dienst hebben, is de eerste termijn van het voorschot overgemaakt, in totaal 559 miljoen euro. De overige aanvragen zijn nog in behandeling. Voor een snelle afhandeling is het van belang dat werkgevers de aanvraag in één keer goed en volledig invullen. Kijk op de onderstaande link voor meer informatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen