Buitenexpositie in de Torenstraat wil huiselijk geweld uit de taboesfeer halen

Foto: Screenshot Youtube

Tot 11 februari kun je de buitenexpositie ‘WIJ…doorbreken de cirkel van geweld’ in de Torenstraat bezoeken.

Huiselijk geweld

Oosterhout is de derde gaststad van de reizende expositie ‘WIJ…doorbreken de cirkel van geweld’. Na Rotterdam en Breda doet de expositie tussen 18 januari en 11 februari de Torenstraat aan. De buitenexpositie bestaat uit zo’n 30 portretten van mensen die te maken kregen met o.a. huiselijk geweld, seksueel misbruik en kindermishandeling. Ze poseren samen met diegenen die hen het zetje gaven hun cirkel van geweld te doorbreken. Met de expositie wil het landelijk programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ samen met Oosterhout en andere steden het onderwerp uit de taboesfeer halen. Wethouder Robin van der Helm: “We willen mensen bewust maken van het onderwerp en ze laten weten wat ze kunnen doen. Iedereen kan het verschil maken voor een slachtoffer en pleger van huiselijk geweld.”

Alle lagen van de samenleving

Van der Helm: “Ook in Oosterhout komt geweld binnen gezinnen of relaties helaas voor. Dit gebeurt in alle lagen van onze samenleving. Daarom is het belangrijk om te weten wat je kunt doen wanneer je je zorgen maakt om iemand. De ervaringen van de deelnemers aan de expositie kunnen helpen om het onderwerp bespreekbaar te maken.” Mattias Gijsbertsen, programmadirecteur van het landelijk programma ‘Geweld hoort nergens thuis’: “Het is iets waar je liever niet mee naar buiten treedt. Het gebeurt achter de voordeur en er is, als je het gesprek al begint, altijd twijfel of je vermoedens wel kloppen. Toch is het vaak een kort gesprek, een opmerking, een gebaar of de simpele vraag: “Gaat het goed met je of wat kan ik voor je doen?” dat er voor kan zorgen dat de cirkel van geweld kan worden doorbroken.”

Luisterend oor

Dat die cirkel van geweld kan worden doorbroken, laten de 30 krachtige portretten en de daarbij indringende verhalen goed zien. De geportretteerden hebben als voormalig slachtoffer of voormalig pleger ervaringen met huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Zij doen in de expositie hun verhaal en laten zien hoe zij het geweld hebben gestopt. Twee ervaringsdeskundigen van het project De Cirkel is Rond West-Brabant zijn elke dinsdag en donderdag van 12.30-13.30 uur aanwezig bij de expositie. Zij zijn herkenbaar aan hun hesjes en de flyers die zij bij zich hebben. Zij gaan coronaproof graag in gesprek met passanten voor de beantwoording van vragen, een praatje of een luisterend oor. Wil je weten wat je zelf kunt doen? Kijk op de onderstaande link of neem contact op met Veilig Thuis: 0800-2000.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen