Noodverordening Slotjes en Oosterheide is geen verlenging van de avondklok

Foto: Pixabay License / Skitterphoto

Burgemeester Mark Buijs heeft gisteravond een noodverordening afgekondigd voor de wijken Oosterheide en Slotjes. Dit houdt onder meer in dat niemand zich zonder redelijk doel mag ophouden in dit gebied tussen 19.00 uur – 7.00 uur, niemand zijn of haar gezicht volledig mag bedekken en dat er een verbod is op vuurwerk en objecten die als wapen gebruikt kunnen worden.

Noodverordening is geen verlenging van de avondklok

De noodverordening in de wijken Slotjes en Oosterheide is geen verlenging van de avondklok. Dat betekent dat mensen tussen 19.00 en 21.00 uur en tussen 04.30 en 07.00 uur wel naar buiten mogen als ze daarvoor een geldige reden hebben. Het uitlaten van de hond, een boodschap doen, een wandeling maken of onderweg zijn van of naar werk of sport mag dus wel tussen 19.00 en 21.00 en 04.30 en 07.00 uur. De noodverordening is ingericht om te kunnen handhaven tegen relschoppers. Daarom is in de noodverordening ook expliciet vermeld dat je niet buiten mag zijn met gezicht bedekkende kleding en wapens. KLIK HIER voor de meest gestelde vragen over de noodverordening en de antwoorden.

Grote inzet om rellen tegen te gaan

De gemeente Oosterhout werkt nauw samen met de politie en maatschappelijke partners om de rellen in de wijken Slotjes en Oosterheide tegen te gaan. Zo waren er gisteren 40 politiemedewerkers in Oosterhout samen met jongerenwerkers, 5 medewerkers van de Almohsinin moskee, 2 veiligheidsadviseurs en 4 boa’s gedurende de avond en nacht in touw. Preventief gingen zij het gesprek aan met jongeren. En later trad de politie op. Er werden in totaal 7 Covid bekeuringen uitgedeeld. Ook de komende dagen en in het weekend wordt er streng opgetreden. Op sociale media circuleert een bericht dat relschoppers oproept om zaterdag bijeen te komen in het centrum. De politie en de gemeente zijn hiervan op de hoogte en nemen passende maatregelen om het opruien te beboeten en rellen te voorkomen.

“Ga het gesprek aan”

Burgemeester Mark Buijs: “Met pijn in mijn hart zie ik dat een klein deel van de Oosterhouters het nodig vindt om de avondklok als excuus te gebruiken om stennis te schoppen. Dat kan en mag niet. Van andermans eigendommen blijf je af! Ondernemers en inwoners hebben het zwaar genoeg in deze tijd. Daarom heb ik een noodverordening afgekondigd. Daarmee heeft de politie meer bevoegdheden om in te grijpen. De ouders roep ik op om op hun kinderen te letten en ze thuis te houden tijdens de avondklok. Gebeurt dit niet? Dan riskeren ouders of jongeren van 18 jaar en ouder bij herhaling een boete van € 2.500,-. Bespreek dit thuis. Vindt u het lastig om hierover het gesprek aan te gaan met uw kind, dan kunt u contact opnemen met het sociaal team via telefoonnummer 14 0162. We willen niet alleen rellen voorkomen, maar ook het coronavirus beheersen. We willen namelijk met zijn allen zo snel mogelijk van de maatregelen af. Ik ben blij te zien dat het overgrote deel van de inwoners hier zijn best voor blijft doen. Alleen samen krijgen we meer voor elkaar”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen