Mondkapjes met stip binnen in de top 10 van meest verzameld zwerfafval

Foto: Nederland Schoon

Rondslingerende mondkapjes maakten 2,1 procent uit van het zwerfafval dat is verzameld tijdens de Landelijke Opschoondag. Daarmee belanden mondkapjes op plek 7 van meest gevonden afval.

Landelijke Opschoondag

Tijdens de Landelijke Opschoondag vorige week zaterdag zijn door de 30.000 vrijwilligers in totaal 87.794 geregistreerde stuks zwerfafval opgeruimd. Vooral veel sigarettenfilters, blikjes en snoep- of koekwikkels. Ook corona-afval werd veelvuldig vastgelegd, laten de organisaties Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation weten, zoals dus de mondkapjes. Sigarettenfilters zijn met 31,5 procent van de geregistreerde items verreweg het meest gevonden. In de top tien staan verder nog flesjes, servetten en tissues, bekers, sigarettenpakjes, flesdopjes en zakken en tasjes.

Top 10 meest gevonden zwerfafval

Deelnemers aan de Landelijke Opschoondag konden het gevonden en opgeruimde afval vastleggen in de Litterati-app. Dit is de Top 10 meest gevonden items:
1. Sigarettenfilters (31,5%)
2. Blikjes (9,9%)
3. Snoep- of koekwikkels (9,2%)
4. Flesjes (3,5%)
5. Servetten en (vochtige) tissues (2,3%)
6. Bekers (2,3%)
7. Mondkapjes (2,1%)
8. Sigarettenpakjes (1,7%)
9. Flesdopjes (1,7%)
10. Zakken en tasjes (1,4%)

Opschoon-ommetje

Directeur Maria Westerbos van Plastic Soup Foundation kijkt terug op een succesvolle editie. Volgens haar kunnen kleine groepjes mensen al een groot verschil maken bij het opruimen. “Ik wil daarom iedereen aanmoedigen om niet alleen op de Landelijke Opschoondag naar buiten te gaan voor een ‘opschoonommetje’, maar het hele jaar door de buurt zwerfafvalvrij te houden, een schoongebied aan te maken en zwerfafval vast te leggen met de app Litterati zodat we producenten en politiek aan kunnen zetten tot concrete oplossingen.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen