Vrolijk Pasen! Maar wat vieren we eigenlijk?

Foto: Pixabay License / stux

Dit weekend gaan velen lekker genieten van een paasontbijt of -brunch of eieren zoeken. Iedereen viert het lange paasweekend anders. Onze collega’s van Groningen Nieuws zochten uit waar Pasen voor staat.

Wat is Pasen?

Pasen is van oorsprong een heidens feest. Een feest van de heidense godin van licht en lente: Eastre. Op de zondag na de eerste volle maan is het Pasen. De vernieuwing van het leven werd gevierd., In christelijke gezinnen wordt met Pasen de opstanding van Jezus Christus gevierd, nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is. Christenen herdenken met Pasen de herrijzenis van Jezus uit het graf, op de derde dag na zijn kruisiging. De Joden vieren met Pesach, het Joodse Paasfeest, de bevrijding uit de slavernij uit Egypte. Pasen was vroeger ook een seizoensgebonden landbouwfeest. Het markeerde het begin van de lente en het einde van een tijd van schaarste die heerste als de voorraden van de winter opraakten.

Paasbrood

Rooms-katholieken sluiten de vastenperiode, die direct voor Pasen eindigt, af door feestelijk te bakken. Ze gebruiken ingrediënten zoals spijs, rozijnen, noten, krenten en sukade en sinaasappelsnippers. De vruchten worden geweld en fijngehakt voordat het door het deeg wordt gemengd. Het brood wordt vervolgens op een bakplaat gebakken. Ook heeft paasbrood op Witte Donderdag, de donderdag voor Pasen, een speciale betekenis. Het laatste avondmaal van Jezus Christus wordt hiermee herdacht. Jezus Christus vergeleek zichzelf met het brood dat hij uitdeelde.

Chocolade Paashazen

De chocolade paashazen vinden hun oorsprong in het heidens Paasfeest. De paashaas is een teken van vruchtbaarheid. Vroeger vond men eieren in oude hazenlegers. Deze waren daar gelegd door verschillende vogelsoorten, maar men dacht dat de haas dat had gedaan. Zo kwam ook de paashaas aan zijn teken van vruchtbaarheid. Een andere oorsprong waaraan gedacht wordt, is dat de haas zich razend snel voortplant; dat wordt gezien als een teken van vruchtbaarheid. De eieren die verstopt worden door de paashaas komen ook voort uit de eieren die verstopt lagen in de hazenlegers. Vroeger was de paastijd de tijd dat mensen op zoek gingen naar eten. Ze vonden dan eieren in oude hazenlegers.

Pasen en eieren

Het ei staat symbool voor nieuw leven. Daarom is het ook symbool voor het nieuwe leven na de opstanding van Jezus. Eieren werden vroeger ook opgespaard tussen Carnaval en Pasen omdat in die periode streng werd gevast. Op de feestdag van Pasen werden eieren opgegeten om aan te geven dat het vasten voorbij was. Verder zijn het ei en de kuiken symbool voor het voorjaar en het nieuwe leven. Waarom we de eieren beschilderen? Dat doen we om het leven en de vruchtbaarheid te bevorderen. De redactie van Oosterhout Nieuws wenst iedereen Fijne Paasdagen toe!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen