FNV komt tijdens landelijke estafette over nieuwe cao langs bij MidZuid

Foto: MidZuid (via Facebook)

De FNV gaat in april en mei bij de 92 sociale werkbedrijven in Nederland op bezoek, waaronder MidZuid aan het Wilhelminakanaal.

Nieuwe CAO

Ze wil daarmee aandacht vragen voor de eerste, compleet nieuwe cao voor werknemers met een arbeidsbeperking die onder de Participatiewet vallen. Het eerste bezoek is op dinsdag 6 april Breda en op donderdag 8 april is de MidZuid Groep aan het Wilhelminakanaal aan de beurt. Marco Schipper, bestuurder FNV Overheid: “We hebben na een lange strijd nu eindelijk een onderhandelaarsresultaat over de CEO ‘Aan de slag’. Maar de leden hebben het voor het zeggen. Wij willen van hen weten wat zij vinden van deze cao. Het is belangrijk dat de mensen om wie het gaat, meedenken en meebeslissen over hun eigen arbeidsvoorwaarden.”

Historisch akkoord

Het over de CAO ‘Aan de slag’ werd 11 februari gesloten tussen de FNV, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Cedris, de branchevereniging voor sociale werkbedrijven. Schipper: “Het akkoord is echt heel bijzonder, zeg maar gerust historisch, want het is de eerste cao voor werknemers met een arbeidsbeperking die onder de Participatiewet vallen. We willen er daarom extra aandacht aan geven en leden oproepen om binnenkort te gaan stemmen. Werknemers die nu lid worden van de vakbond, kunnen ook meedoen aan deze ledenraadpleging.”

Ketting met 184 kralen

Bij elk bedrijf worden twee kralen met het logo van het bedrijf aan een ketting worden geregen door twee werknemers. Aan het einde van de landelijke estafette is er dan een ketting met 184 kralen die werknemers Participatiewet van de 92 sociaal werkbedrijven symbolisch met elkaar verbindt. Ook wordt er bij elk bedrijf een toepasselijk cadeautje overhandigd aan de directie.

15.000 mensen

De CAO ‘Aan de slag’ geldt straks voor mensen met een beperking die werken in het zogeheten nieuwe beschutte werk of gedetacheerd zijn in een garantiebaan bij een gewone werkgever. De cao vervangt de verschillende lokale regelingen die er nu zijn. Met de komst van de Participatiewet in 2015 is de instroom in de sociale werkvoorziening stopgezet. Onder de nieuwe CAO komen mensen die sindsdien zijn gaan werken voor onder andere sociale werkbedrijven.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden