Petitie Amphia-arts tegen 538 Oranjedag meer dan 300.000 keer getekend

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Een petitie tegen het Fieldlab-event 538 Oranjedag op het Chasséveld in Breda is al ruim 300.000 keer getekend.

538 Oranjedag

De handtekeningen worden verzameld door een arts uit het Amphia Ziekenhuis die zich samen met collega’s zorgen maakt over de gevolgen van een testevenement met tienduizend bezoekers. Het 538-festival wordt in opdracht van de overheid georganiseerd om te onderzoeken hoe grootschalige evenementen in de nabije toekomst met corona door kunnen gaan. Alleen met een negatieve test mogen festivalgangers het Chasséveld op.

Afgelast

Met de petitie hoopt initiatiefnemer Rogier Crolla, chirurg in het Amphia, samen met collega’s dat het testevenement wordt afgelast. Ze zien het doorgaan van dit evenement als “een slag in het gezicht van de zorgverleners in het ziekenhuis 400 meter verderop”. Hoewel het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen al bijna twee weken niet meer toeneemt, blijft het weekgemiddelde van positieve coronatests stijgen. Door de grote belangstelling voor de online petitie lag de website petities.nl er regelmatig uit. Je vindt de link naar de petitie onderaan dit artikel.

Lokale horeca

Naast zorgmedewerkers vonden lokale horecaondernemers het evenement ook geen goed idee. Die storm is voor nu gaan liggen. Op donderdag beloofde Radio 538 in een gesprek met KHN Breda-voorman Johan de Vos dat er iets wordt georganiseerd voor de stad en lokale horeca. Een rol spelen op Oranjedag zelf bleek niet mogelijk. Omdat de oppositie in de gemeenteraad desondanks niet tevreden is over de communicatie over het event vanuit het college, volgt er maandag een extra debat in de raad. Daarin moet burgemeester Paul Depla uitleggen waarom hij vindt dat het evenement door moet gaan, en waarom de gemeenteraad daar pas deze week officieel over is ingelicht.

Ruim 1 miljoen aanvragen

Voor 538 Oranjedag werden ruim 1 miljoen tickets aangevraagd door festivalgangers die grote concerten in coronatijd gemist hebben. Door loting werd bepaald wie een kaartje mocht kopen. Afgelopen vrijdag werden er nog kaarten verdeeld op VakantieVeilingen.nl, waar de tickets voor meer dan 15.000 euro over de digitale toonbank gingen. De opbrengst wordt gedoneerd aan de Voedselbank. Wie nog steeds aanwezig wil zijn, kan nog kaarten winnen door te luisteren naar Radio 538.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen