Eliza van Wijnen strijdt om de titel ‘Beste Speech van Nederland’

Foto: Mgr. Frencken College

De 17-jarige Eliza van Wijnen uit 5VWO van het Frencken is finalist in het tv-programma ‘Op weg naar het Lagerhuis’.

Op weg naar het Lagerhuis

Na regionale en landelijke voorrondes heeft de 17-jarige Eliza van Wijnen uit 5VWO van het Mgr. Frencken College zich weten te plaatsen voor de tv-finale van het programma ‘Op weg naar het Lagerhuis’ op zondagavond 9 mei 2021. Zij zal met haar V-rede de strijd aangaan met nog twee andere finalisten om de titel ‘Beste speech van Nederland’ in de grootste debatcompetitie van Nederland.

Frencken debatteam

Door de coronacrisis zijn er vooral online en hybride voorrondes gehouden van de OWNHL-debatten op scholen in heel Nederland. Het Frencken debatteam kwam in maart al twee keer online in actie. Roos Vervoort ging van daaruit door tot de allerlaatste landelijke voorronde van de debatwedstrijd op 10 april. Eliza van Wijnen nam deel aan de V-rede: in eerste instantie via Zoom en later nog twee keer ‘live’. Eliza gaat als één van de drie grootste speechtalenten uit heel Nederland strijden om de titel ‘Beste Speech van Nederland’. Dit jaar wordt het programma ‘Onderweg naar het Lagerhuis’ uitgezonden op zondagavond 9 mei 2021 vanaf 22.05 uur op NPO2.

De V-Rede

Met de V-Rede krijgen deelnemers de kans om in de voetsporen te treden van grote redenaars. De V-Rede is een korte speech van maximaal 150 seconden. Het geven van een goede speech vraagt niet alleen een goede voorbereiding, maar ook de uitvoering is cruciaal. Met de speechwedstrijd krijgen jongeren de kans om op hun eigen manier hun visie te geven op een maatschappelijk thema. Eliza koos voor “Aandacht voor identiteitsontwikkeling van kinderen in lastige thuissituaties”.

Debatwedstrijden

Het is niet de eerste keer dat er een Frencken-leerling of -team zich plaatst in landelijke debatwedstrijden. In januari 2020 nog stond het Frencken debatteam in de landelijke finale van NK Debatteren voor Scholieren (havo/vwo) 2019/2020. Dit team eindigde op de 7e plek mét de prijs voor beste nieuwkomer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen