Museumbezoek landelijk met 60 procent gedaald

Foto: Speelgoedmuseum 'Op Stelten'

Het aantal museumbezoeken is in 2020 door corona met 60 procent gedaald, naar 13,2 miljoen. Een jaar eerder was dat nog 33 miljoen.

Verdere daling verwacht

Dat meldt de Museumvereniging, waar 400 musea bij zijn aangesloten, waaronder het Speelgoed- en Carnavalsmuseum ‘Op Stelten’ en Museum Oud Oosterhout. Voor 2021 verwacht de Museumvereniging een nog verdere daling naar 9,7 miljoen bezoeken. Hoofdoorzaken zijn de verplichte sluitingen van musea, de beperkingen van het maximaal aantal mensen in het museum en de krimp van het toerisme. Door de grote daling van het aantal bezoeken halveerden de eigen inkomsten van musea, met 250 miljoen euro.

Bezuinigingen

Dit is opgevangen door een combinatie van noodsteun en bezuinigingen. De ontvangen noodsteun bedroeg 149 miljoen euro. Daarvan kwam het grootste deel van het Rijk en slechts 12 miljoen euro van gemeenten, terwijl meer dan de helft van de musea de gemeente als hoofdfinancier heeft. Tegelijkertijd hebben musea ook bezuinigd. In totaal sneden ze 125 miljoen euro in de kosten, voornamelijk door het aantal tentoonstellingen flink te verminderen.

Noodsteun

Ook daalde de werkgelegenheid met 6.800 personen naar 35.000 personen. In 2021 worden verdere ontslagen verwacht bij ongeveer een derde van de musea. De Museumvereniging doet een dringend appèl op het kabinet voor blijvende sectorspecifieke noodsteun vanaf het vierde kwartaal én 2022. Daarnaast roept de vereniging alle overheden, fondsen, gulle gevers en vrienden van musea op om musea te steunen, zodat musea het publiek veel moois kunnen blijven bieden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden