Blog Burgemeester: Hartveilig

Burgemeester Mark Buijs
Burgemeester Mark Buijs
Foto: Gemeente Oosterhout

Onze Burgemeester heeft weer een blog geschreven over zijn belevenissen van de afgelopen week. Deze is gepost op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout:

“Beste Oosterhouters, hartveilig

Hartveilig is de stichting die in Oosterhout zorgt voor de AED’s. U weet wel, de apparaten die levensreddend kunnen zijn op het moment dat iemand een hartstilstand heeft. Het bestuur van deze stichting nodigde wethouder Clèmens en mij uit om nader kennis te maken. Ik heb zelf mijn vader verloren aan een hartstilstand toen hij 41 jaar was. Helaas waren deze apparaten in die tijd alleen nog in oudere uitvoeringen in ziekenhuizen te vinden. Fijn dat deze AED’s nu overal aanwezig zijn. En ze hebben al heel wat Oosterhoutse levens gered.

Tijdens het gesprek met het bestuur merkten we hoe betrokken deze vrijwilligers zijn. Ze vertelden uitgebreid hoe ze alles geregeld hebben. Samen met de inzet van velen beheren ze de zaken tot in de puntjes, zowel financieel als fysiek. Het onderhoud, het beheer van de apparaten en de opleidingen, aan alles wordt gedacht. Continuïteit is hierbij ontzettend belangrijk. Als gemeente leveren we een kleine bijdrage. Van de gemeenteraad ontvangt de stichting een financiële bijdrage. Daarnaast controleren onze BOA’s maandelijks de apparaten. Maar het meeste werk wordt gedaan door al die vrijwilligers in het bestuur, de trainers en degenen die hulpverlenen. Zonder hen zou Oosterhout niet hartveilig zijn.

Zoals bij veel stichtingen met een maatschappelijke oogmerk, heeft deze stichting ook ambassadeurs en één ervan heb ik die avond mogen ontmoeten. Piet Hermans is zijn naam. Voor velen van u wellicht al een bekende, maar voor mij tot dat moment nog niet. Ik kan u verklappen; een betere ambassadeur kun je niet vinden. Wat een energie straalt deze man uit. Eén brok positiviteit. Wat een fijne man. Heel zijn leven heeft in het teken van sport gestaan. Vroeger was hij een fervent fietser, maar door problemen aan zijn voeten heeft hij van zijn eenentwintigste tot zijn achtentwintigste op krukken gelopen. Toen moest hij geopereerd worden, waarbij het ernstig mis ging. Hij kreeg een dwarslaesie. “Ja,” vertelde hij, “ik ging dat ziekenhuis lopend in en kwam er in een rolstoel uit.”

Daar waar velen van ons de teleurstelling moeilijk te boven zouden zijn gekomen, heeft Piet zijn leven nog intenser doorgezet met werk en vooral ook sport. Met heel veel hulp van zijn gezin, zo benadrukt hij. Met de drive die hij toen ook al had, is hij een gerenommeerd rolstoeltennisser geworden en ging hij de hele wereld over. Hij speelde op alle locaties waar ook nu nog de grote wedstrijden worden gehouden. Piet was samen met zijn lotgenoten zeer gedreven om te spelen, de bal te slaan en de vonken er vanaf te laten vliegen. Hij doet als vrijwilliger heel veel voor de samenleving. Ooit fietste hij op een ligfiets die met de hand wordt aangedreven de Mont Ventoux op. Hij doet nog veel meer en zou nog veel meer willen doen voor anderen, maar de tijd ontbreekt daarvoor. Een man met een groot hart op de juiste plaats.

Clèmens en ik vonden het verhaal van Piet zo bijzonder dat we hem hebben uitgenodigd om een keer aan te schuiven bij de vergadering van het college van burgemeester en wethouders. Wij vinden het fijn om door dit soort bijzondere personen geïnspireerd te worden. Bovendien hebben we afgesproken om met het hele college de reanimatiecursus van Hartveilig te volgen. Hoe meer mensen weten hoe te handelen bij een hartstilstand, hoe beter! We hopen hiermee dat we een heel klein beetje kunnen zijn zoals Piet. Mensen inspireren om deze cursus ook te doen en Oosterhout nóg hartveiliger te maken. Doet u mee?

Oosterhout meer voor elkaar
Burgemeester Mark Buijs

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen