Blog Burgemeester: “Respect”

Foto: Gemeente Oosterhout

Onze Burgemeester heeft weer een blog geschreven over zijn belevenissen van de afgelopen week. Deze is gepost op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout:

“Beste Oosterhouters, respect

Al weer een paar weken geleden heb ik een filmpje opgenomen. Een filmpje om ‘de week van het respect’ kracht bij te zetten. Afgelopen week was het dan zo ver, tijd om met elkaar het gesprek daarover aan te gaan. In een wereld die steeds meer verhard en verruwd is respect een belangrijk onderwerp geworden. Het feit dat je andere behandelt zoals je ook zelf behandeld wilt worden is natuurlijk niet altijd makkelijk, maar zou daarin wel het uitgangspunt moeten zijn.

Donderdag mocht ik bij een aantal scholen op bezoek om met leerlingen hierover te praten. Bij het Frencken volgde ik een les waarbij het begrip ethiek een rol speelde. Kinderen discussieerden met elkaar aan de hand van stellingen. Hartstikke interessant hoe zich dat ontwikkelde. Op het Oelbert zat ik samen met advocaat Peter Schouten, de advocaat die met gevaar voor eigen leven Nabil B (de kroongetuige in het Marengo proces) verdedigd, in een panel. We luisterden naar een debat van leerlingen en wij mochten daar zo af en toe op reflecteren. De relatie van dit onderwerp tot het strafrecht, maar ook de politiek leidde soms tot een stevig debat.

Maar misschien wel het meest bijzonder vond ik de les bij de Zwaaikom waar jongeren zich kwetsbaar opstelden. Ze deelden heel puur en ongemaakt en precies zoals ze zijn hun eigen ervaringen omtrent dit onderwerp. Ze vertelden over respectloze klanten in een winkel waar ze een bijbaantje hebben tot racistische opmerkingen en pesten. Een meisje liet aan mij de foto van haar overleden vader zien en begon over hem te vertellen. Ze liet zien dat respect en bewondering voor iemand ook nog na de dood blijft voortbestaan. Volgens mij kunnen wij hier allemaal iets van leren. Zo eenvoudig maar treffend kan het soms ook zijn. Haar oprechte emotionele verhaal raakte me echt heel diep!

Deze week zijn opnieuw zware maatregelen afgekondigd om het coronavirus te bestrijden. Sommige delen van onze Oosterhoutse samenleving worden echt keihard getroffen. De horeca, maar nog veel meer mensen, bedrijven, verenigingen en organisaties krijgen het zwaar. En ik weet wel dat het er na al die tijd vol met coronamaatregelen niet makkelijker op wordt. En toch vraag ik u om voor alle slachtoffers en diegene die onder het virus het meest leiden en geleden hebben in welke zin dan ook, onze stinkende best te doen. Daarmee tonen we ons respect aan hen en elkaar en proberen we zo het virus terug te dringen.

Kortom het is belangrijk om met elkaar het debat aan te gaan over wat respect nu precies is, maar je kunt het nog het best duidelijk maken door het daadwerkelijk ook aan elkaar te tonen.

Oosterhout meer voor elkaar
Burgemeester Mark Buijs

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen