Bijna 3 ton cashgeld in beslag genomen: succesvol jaar voor Baronie Interventieteam

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie
Foto: Politieteam Dongemond

In 2021 werden in de Baroniegemeenten in totaal veertien actiedagen georganiseerd waarop het Baronie Interventieteam (BIT) in actie kwam.

Baronie Interventieteam

De gemeente Oosterhout werkt samen met de gemeenten Alphen-Chaam/Baarle-Nassau, Altena, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg en Zundert in het Baronie Interventieteam (BIT) in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Het BIT controleerde in 2021 onder meer opslaglocaties, garageboxen en spookbewoning. In totaal werden er 1.518 garageboxen, 279 opslaglocaties, 10 self storage locaties met meer dan 2.500 boxen gecontroleerd. Van deze self storage locaties lagen er twee in Geertruidenberg, twee in Oosterhout, vier in Breda, één in Etten-Leur en één in Drimmelen. In het havengebied van Altena werden dertig opslaglocaties bezocht.

Succesvolle acties

Met succes, er werden onder meer harddrugs zoals crystal meth en tientallen liters GBL in beslag genomen, een grondstof voor GHB. Vijf vuurwapens en hennep gerelateerde goederen zoals kweektenten en lampen werden in beslag genomen. Ook werd in totaal € 280.000,- contant geld afgepakt en werden een Maserati en Ferrari nader onderzocht als mogelijke signalen van ondermijning. Hiernaast werden er ook vuurwerk en 66 flessen lachgas in beslag genomen. Vier personen werden aangehouden en illegale bewoning werd beëindigd. Coördinerend burgemeester Witte van Geertruidenberg: “Afgelopen jaar heb ik gemerkt dat er een sterke signaalfunctie uitgaat van de BIT-acties. Naast het verstorende effect van de acties, waarderen veel ondernemers en inwoners het dat we actief zijn en naast hen staan in het voorkomen van ongewenste praktijken.“

Verhuurders weerbaar maken

De gezamenlijke acties van het afgelopen jaar hadden een dubbel doel. Aan de ene kant het ontdekken en beëindigen van criminele activiteiten en aan de andere kant het weerbaar maken van verhuurders. Pandeigenaren kregen tijdens de acties tips over bijvoorbeeld het opstellen van een goed huurcontract. Ook worden ze erop gewezen dat betalingen altijd via de bank moeten verlopen en dat geen zaken gedaan kunnen worden zonder dat huurders ID-bewijzen hebben overlegd. Daarnaast kregen verhuurders tips over het treffen van extra maatregelen, zoals het plaatsen van camera’s op afgesloten terreinen, gebruik van een toegangspoort met registratie en het aanbrengen van goede verlichting. Tot slot werden verhuurders geïnformeerd over de mogelijkheden voor het melden van vermoedens van overtredingen of crimineel gebruik van locaties.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen