Blog Burgemeester: “Eerst eten”

Foto: Gemeente Oosterhout

Onze Burgemeester heeft weer een blog geschreven over zijn belevenissen van de afgelopen week. Deze is gepost op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout:

“Beste Oosterhouters, eerst eten

Eerst eten is en blijft toch echt het motto dat ik deze week weer meerdere malen van jullie Oosterhouters heb meegekregen. We kregen afgelopen zaterdag een hele zure hoofdschotel vanuit Den Haag opgediend en het was meer dan stevig kauwen en -hoe zal ik het zeggen- voor velen weer behoorlijk slikken. Maar ondanks dat, kwam er ook uiteindelijk een ander gevoel bovendrijven.

Het is zo goed om te zien dat wij hier, al is het maar een beetje, iedere keer weer een antwoord hebben op die ellendige boodschappen. In Oosterhout gaan we namelijk eerst eten. Zo in de opmaat naar kerst is het belangrijk om mensen met elkaar te verbinden en ze in gesprek te brengen met elkaar. Al is het op afstand. Aandacht krijgen en hebben is in ieders belang, zeker met kerst. Als de temperaturen buiten en in de samenleving wat dalen, dan is er maar één remedie: ”eerst eten”. Eten verbindt op welke manier dan ook en zeker in Oosterhout.

Zo mocht ik samen met Christel overheerlijke maaltijden wegbrengen, die door Eugene Springer en zijn team liefdevol klaargemaakt waren in de Bunthoef. Een van die maaltijden brachten we bij een leuke en ook nog zeer scherpe dame van vijfennegentig. De bedoeling is natuurlijk niet dat je alleen dat pakketje afgeeft, maar dat je ook nog even een praatje maakt aan deur, want dat is altijd gezellig. Bij deze dame was het niet anders. Ze vertelde volop over haar kinderen die ze met kerst zou willen ontmoeten. Ze zouden namelijk samen een maaltijd hebben en ze hoopt dat dit binnen de maatregelen kan. Een zoon kan er zo sowieso niet bij zijn, want die woont aan de andere kant van de wereld. Misschien komt hij in het voorjaar nog bij haar op bezoek. Daarnaast is ze nog bonus-oma van de buurkinderen, die zijn dus echt geluksvogels. En zo blijft deze mevrouw nog lekker onder de mensen. Krasse dame hoor!

Ook had ik het geluk dat ik zondag rond de middag met Christel naar de uitgebreide “Rij door de Klappeij” mocht. Deze keer deden ook horecaondernemers uit de Leijsenhoek en op de Markt mee. De warmte en de positieve sfeer van onverzettelijkheid die wij daar tegen kwamen was voor Christel en mij een aangename verrassing. Wie had nou verwacht dat met de boodschap uit Den Haag van de avond daarvoor, deze kanjers nog zo gebroederlijk zij aan zij met elkaar konden stralen. Juist voor hen (en de winkeliers met hun mooie kerstspullen) kwam de boodschap na lange tijd misschien wel het hardst aan. En Oosterhout omarmde deze “eerst eten”-actie massaal.

Eenmaal thuisgekomen hebben we de tafel gedekt en konden we de maaltijd met zijn tweetjes gaan nuttigen. We namen onze eerste hap, keken elkaar aan. Ondanks de ellendige noodzakelijke boodschap die velen dwarsboomt, stond voor ons vast dat met deze zeer bijzondere maaltijd wij ons nog meer verbonden voelden met alle Oosterhouters. Velen van u zullen dit gevoel ook hebben gehad. Er was zowaar een ware file ontstaan door half Oosterhout om dit mee te mogen maken. Veel mooie initiatieven die op stapel stonden, zoals een soepactie in Oosterheide en Dommelbergen, zijn nu afgezegd omdat deze niet mogen. Maar ik weet zeker dat er weer iets anders voor in de plaats komt, dat wel weer binnen de regels past. Omdat wij in Oosterhout naar elkaar omkijken. En eerst eten.
Christel en ik wensen u fijne feestdagen.

Oosterhout meer voor elkaar!
Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen