Reden voor alertheid: vos met vogelgriep aangetroffen in Dorst

Foto: Pixabay License / ebaso

Begin deze maand is een vos met vogelgriep aangetroffen in Dorst, zo melden demissionair ministers De Jonge (VWS) en Schouten (LNV) aan de Tweede Kamer.

Vos met vogelgriep

Begin deze maand is een vos met afwijkend gedrag gevonden in Dorst. Dat melden demissionaire ministers Hugo de Jonge van VWS en Carola Schouten van LNV in een brief aan de Tweede Kamer: “De vos vertoonde hersenverschijnselen en is vervolgens geëuthanaseerd en onderzocht door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). Uit dat onderzoek is gebleken dat de vos besmet was met vogelgriep, serotype H5N1. Uit een analyse van het RIVM naar zoönotische factoren is gebleken dat de samenstelling van het virus heel erg lijkt op het virus dat bij wilde vogels en pluimvee is gevonden in 2020-2021.”

Laag risico

“Het in de vos aangetroffen virus blijkt zich beter te hebben aangepast aan zijn gastheer, maar er zijn geen directe veranderingen geconstateerd die wijzen op een mogelijke transmissie naar de mens. Het zoönotisch risico wordt door het RIVM als laag tot gemiddeld beoordeeld, in lijn met de risico inschatting in het recente EFSA/ECDC rapport voor H5Nx virussen. Daarin wordt het zoönotisch risico voor algemeen publiek als laag beoordeeld en voor mensen die beroepsmatig in contact komen met mogelijk besmette dieren als laag tot gemiddeld.”

Reden voor alertheid

“Wel geeft dit signaal volgens het RIVM reden voor alertheid bij het aantreffen van vossen en andere zoogdieren met hersenverschijnselen, waarbij sprake kan zijn met een infectie met HPAI. Zo kan worden onderzocht waaraan de dieren zijn gestorven of hebben geleden. Mocht er vogelgriepvirus worden gevonden kan zo worden gemonitord of het varianten betreft die mogelijk beter aangepast zijn aan zoogdieren. Via de website van Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) kunnen dode zoogdieren zoals vossen en marterachtigen gemeld worden.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen