68% van fietsers wil liever een e-bike dan een scooter

Foto: CC0 Creative Commons / Ikaika

Maar liefst 68% van de Nederlandse fietsers zou eerder een e-bike kopen dan een scooter, zo blijkt uit onderzoek.

E-bike wint het op meerdere vlakken

In 2021 was de elektrische fiets razendpopulair. Vooral de snelheid van een e-bike en de inspanning die het vergt in vergelijking met een normale fiets werden als redenen genoemd om een e-bike te kopen. Uit onderzoek van Pricewise en Panel Inzicht onder 500 Nederlanders die een fiets bezitten komt naar voren dat maar liefst 68% eerder een e-bike zou kopen dan een scooter.

Verwachte helmplicht

Een mogelijke reden om eerder voor een e-bike te kiezen ten opzichte van een snorfiets, is de verwachte helmplicht voor snorfietsers per 1 januari 2023. Voor een bromfiets en motorfiets is deze helmplicht er al, maar vanaf 1 januari 2023 geldt dit mogelijk dus voor alle scooters. Bezitters van een reguliere e-bike met trapondersteuning van maximaal 25 km/u hoeven deze helmplicht vooralsnog niet te verwachten.

Nieuw imago e-bike

Het stoffige imago van de e-bike maakt plaats voor een hipper imago. Zo zou van de millennials met een fiets de meerderheid (66%) eerder een e-bike nemen dan een scooter. Verder is meer dan de helft (52%) van de millennials met een fiets het oneens met de stelling dat een e-bike meer iets voor 50-plussers is.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen