Opkomst in Oosterhout met 45,6% ver onder landelijk gemiddelde

Foto: Oosterhout Nieuws

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen is 45,6% van de stemgerechtigde Oosterhouters gaan stemmen. Vier jaar geleden was dat nog 49,1%.

Opkomstpercentage

Oosterhout zit met een opkomstpercentage van 45,6% ver onder het landelijke gemiddelde van 50,3%. Dat komt naar voren uit gegevens van de Verkiezingsdienst van het ANP. In 2018, bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, ging landelijk 54,1 procent stemmen. In Oosterhout was het opkomstpercentage toen 49,1%.

Landelijk beeld

In Rotterdam gingen relatief de minste mensen naar de stembus: 38,9 procent van de mensen die hun stem mochten uitbrengen. Ook in Roosendaal (Noord-Brabant), Almere en Tilburg ging minder dan 40 procent naar de stembus. Op Schiermonnikoog brachten relatief de meeste mensen hun stem uit: 80,2 procent. Rozendaal (80,0), Staphorst (75,4) en Urk (75,2) volgen. In Lelystad, Waddinxveen en Brunssum bleven in vergelijking met 2018 de meeste mensen weg. In Lelystad daalde de opkomst van 51 procent in 2018 naar 41 procent nu. In 28 gemeenten brachten meer mensen hun stem uit dan vier jaar geleden. In 294 gemeenten daalde de opkomst juist.

Blanco of onjuist

Dit jaar zijn er landelijk minder blanco stemmen en ongeldige stemmen uitgebracht: 35 procent minder blanco en 39 procent minder ongeldige. Sommige mensen stemmen blanco, om aan te geven dat ze geen enkele kandidaat geschikt genoeg achten. Blanco en ongeldige stemmen tellen wel mee als de opkomst wordt bepaald.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen