Lezing over geschiedenis en opgravingen bij de Slotbosse Toren

pispot en vloertegels van Kasteel Strijen
pispot en vloertegels van Kasteel Strijen
Foto: Hans Koopmanschap

Op maandag 11 april geeft archeoloog Hans Koopmanschap een lezing voor heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout over de Slotbosse Toren.

De Slotbosse Toren

Een van de markantste gebouwen van Oosterhout is natuurlijk de Slotbosse Toren. Deze roemrijke burcht is een van de kastelen in Nederland waarvan het exacte bouwjaar bekend is, namelijk 1289. In dit jaar streek de edelman Willem van Strijen neer in Oosterhout. Door diverse verervingen en verkopen zou het complex rond 1324 in handen komen van Willem van Duvenvoorde, die er zijn domicilie van maakte. Na het overlijden van Willem in 1353 werd het kasteel bewoond door diens natuurlijke zoon Willem van Oosterhout. Diens nazaten zouden tot in de zestiende eeuw in het kasteel blijven toen de sloop van de kasteelgebouwen begon. Rond het midden van de achttiende eeuw enkel was enkel nog een hoekpunt van de eens zo fiere dertiende-eeuwse burcht overgebleven.

Archeologie

De eerste archeologische onderzoeken begonnen in 1970 en werden uitgevoerd door diverse lokale amateurarcheologen. Meer dan tienduizend fragmenten wisten ze aan de bodem te ontfutselen, totdat in 1994 de voorlopig laatste opgravingsputten gedicht werden. Tijdens de lezing voor de heemkundekring op 11 april neemt archeoloog Hans Koopmanschap de bezoekers mee naar het onderzoek dat eerder werd gepubliceerd door de Bredase oudheidkundige kring De Oranjeboom. In het eerste deel van de lezing komt de geschiedenis van de burcht, bekeken vanuit archeologisch oogpunt, en de opgravingen voorbij. In het tweede deel zijn het de resten van de huisraad van de bewoners die de boventoon voeren.

Meer informatie

De lezing wordt gehouden op maandag 11 april in theater De Schelleboom aan de Mathildastraat. Aanvang om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur is de zaal open voor een kopje koffie of thee. Toegang voor leden is 2,50 euro, niet-leden betalen 5 euro, inclusief kopje koffie en een consumptiebon. Meld je aan door het bedrag over te maken naar NL71 RABO 0126 3462 24 t.n.v. Heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout, o.v.v. lezing Slotbosse Toren en het aantal personen waarmee je naar de lezing wilt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen