Blog Burgemeester: “Ontmoeten”

Foto: Gemeente Oosterhout

Onze Burgemeester heeft weer een blog geschreven over zijn belevenissen van de afgelopen week. Deze is gepost op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout:

“Beste Oosterhouters, ontmoeten

Als ik vrijdagmorgen opsta zie ik dat de wereld ‘s nachts wit is geworden. Het ziet er ineens weliswaar beeldschoon maar ook wel koud uit. Onze trouwe medewerkers hebben gelukkig zout gestrooid, dus de wegen zijn weer schoon. Dit weer staat in schril contrast met het weer van de weken ervoor, toen de eerste lentezon de bloesem al deed ontluiken. Nu gaat de witte bloesem in mijn tuin schuil onder de witte sneeuw. In de nacht van donderdag op vrijdag roert maart nog even letterlijk zijn staart. Dit wordt zo’n dag om – misschien wel wat saai – van huis uit te werken en er maar even niet op uit te gaan om anderen te ontmoeten.

Ontmoeten is belangrijk voor mensen. Dat bleek ook weer bij de opening van Huis van de Braak deze week door mijn collega locoburgemeester Clèmens Piena. Een prachtig initiatief dat ouderen met elkaar en talloze instellingen en andere partijen verbindt. Een briljant idee, dat meer leefplezier door ontmoeten met het efficiënt toepassen van zorg combineert. Dit kan alleen als een aantal toppers over hun eigen werkveld heen de verbinding met anderen durven te zoeken. Ze worden daarbij aangejaagd door vrijwilligers van het Seniorencollectief. Zo kun je op allerlei manieren de ontmoeting stimuleren; in dit geval door het creëren van een bijzondere plek.

Maar er zijn ook andere manieren om de ontmoeting te stimuleren. Eén daarvan is het opzetten van culturele en kunstzinnige evenementen. Cultuur en kunst zijn belangrijk voor je culturele, maatschappelijk en emotionele vorming. Voor de ontwikkeling van jezelf dus. Iemand die op deze manier al lange tijd mensen inspireert om elkaar te ontmoeten is Miranda van Bragt. Haar mocht ik deze week onze gemeentelijke Cultuurpenning aanbieden voor de enorme hoeveelheid energie die zij hierin steekt. Haar inzet daarbij is vele malen groter dan je van iemand mag verwachten. Daar, in haar prachtige pastorietuin in Den Hout, werd het na de uitreiking ook nog een grote ontmoeting van kennissen, vrienden en familie.

Deze week werd ik door twee mensen – een zeer betrokken raadslid en een aardige man (van de motorclub) die ik toevallig in de supermarkt heb ontmoet – gewezen op het overlijden van een heel bijzonder persoon. Zij spraken mij hierover aan omdat ik een jaar geleden in deze column verslag heb gedaan van een bijzondere ontmoeting met hem. Een stoer uitziende, goedlachse man die op een prachtige, knalgele driewielige motor bij ons door de straat reed. Christel en ik zaten op een bankje voor het huis samen met een aantal buren van de voorjaarszon te genieten. Hij stopte zomaar en we raakten aan de praat. Direct werd duidelijk dat we met een indrukwekkende man met dito verhaal te maken hadden. Een man met een handicap, maar een rasechte optimist die ons hart meteen stal. Ik mocht zelfs nog bij hem achter op die machtige machine mee rijden. Ik kan me voorstellen dat familie, vrienden en kennissen hem enorm zullen missen en nog vaak zullen terugdenken aan de mooie, warme ontmoetingen die zij met hem hebben gehad. Rust zacht Gerard!

Mark Buijs
Burgemeester van Oosterhout”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen