Tegelwippen wil nog niet echt van de grond komen

Foto: Tineke Dijkstra / NK Tegelwippen

Het gaat nog niet bepaald goed met het tegelwippen in Oosterhout: bij de middelgrote gemeenten staan we op plek acht bij het Nationaal Kampioenschap, met 771 verwijderde tegels. Dat komt neer op 13,77 tegels per 1.000 inwoners.

NK Tegelwippen

In de categorie ‘middelgrote gemeentes’ gaat Zeist momenteel aan kop met 6.631 gewipte tegels. Dat levert een tussenstand van maar liefst 102,12 tegels per 1.000 inwoners op. Tijd om Oosterhout hoger op de ranglijst te krijgen is er nog wel, want het kampioenschap duurt tot en met 31 oktober. Ruim 100 gemeenten hebben zich aangemeld voor het Nederlandse kampioenschap. Wethouder Arnoud Kastelijns was erg fanatief bij de start in maart: “Vorige keer wonnen we van de gemeente Altena en eindigde Oosterhout in de top 3 van 81 deelnemende gemeenten. We gaan nu alles op alles zetten om eerste te worden!”

‘Versteende’ tuinen en perken

Meer dan de helft van buurten in de deelnemende steden is ‘versteend’, terwijl groen juist zo belangrijk is bij extremer weer. Ook in particuliere voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen. Uit onderzoek van Cobra GroenInzicht blijkt dat bijna de helft van het tuinoppervlak in Nederland versteend is. Het kampioenschap draait dus niet alleen om rivaliteit, maar dient een belangrijker, gemeenschappelijk doel: wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen of geveltuinen wordt Nederland meer klimaatadaptief en komen er meer soorten planten en dieren.

De Gouden Schep of Tegel

De gemeente die de meeste tegels per 1.000 inwoners wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper Award en mooie prijspakketten. Wethouder Kastelijns riep alle inwoners van Oosterhout en haar kerkdorpen eerder al op om tegels te wippen en deze in te voeren op de onderstaande link. Alleen zo kunnen we Oosterhout naar de eerste plaats helpen!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen