UWV: Ruim 13.200 vluchtelingen uit Oekraïne aan het werk in Nederland

Foto: UWV

Ruim 13.200 vluchtelingen hebben werk gevonden in Nederland. Dit blijkt uit het aantal meldingen dat UWV heeft ontvangen van werkgevers.

Ruim 8900 meldingen sinds begin mei

Sinds 1 april moeten werkgevers een melding doen bij UWV wanneer zij een vluchteling uit Oekraïne in dienst nemen. In april zijn er ruim 4300 meldingen door werkgevers gedaan en in mei en in de eerste week van juni zijn daar ruim 8900 meldingen bijgekomen . In de eerste week van mei kwamen er bijna 1700 meldingen binnen, in de tweede week bijna 1600 en in de derde week meer dan 2000. In de laatste week van mei en in de eerste week van juni deden ruim 3600 werkgevers melding bij UWV wat het totaal nu op 13.200 brengt.

Aan het werk via uitzendbureaus en in de Randstad

Vluchtelingen uit Oekraïne vinden werk in verschillende sectoren. Zo zijn er vluchtelingen aan het werk gegaan in de horeca, zakelijke dienstverlening en transport en logistiek. De meeste vluchtelingen vinden werk via uitzendbureaus. Zo’n 47% van de geregistreerde meldingen geven aan dat de vluchteling werk heeft gevonden via een uitzendbureau. Via deze bureaus gaan de vluchtelingen aan het werk als bijvoorbeeld productiemedewerker, schoonmaker en magazijnmedewerker. Ook vinden veel vluchtelingen werk in de horeca (11%), land- en tuinbouw (8%) en de zakelijke dienstverlening (7%). ooral in de Randstedelijke regio vinden veel vluchtelingen uit Oekraïne werk.

Geregistreerde meldingen en totaal aantal meldingen

De meeste vluchtelingen vinden in de Groot Amsterdam (o.a. Amstelveen, Amsterdam en Haarlemmermeer) (13%) een baan. Hier vinden vluchtelingen vooral werk in de horeca en via uitzendbedrijven. Ook in de regio’s Haaglanden (Den Haag, Delft en Rijswijk) (8%) en Rijnmond (o.a. Rotterdam, Barendrecht en Vlaardingen) (6%) en vinden veel vluchtelingen werk. De hierboven genoemde percentages zijn gebaseerd op het aantal door UWV geregistreerde meldingen. Dit aantal meldingen is lager dan het totaal aantal ontvangen meldingen omdat het meer tijd kost om een melding volledig te registreren. Dit heeft geen invloed op de start van de werkzaamheden. Zodra de melding gedaan is kan de vluchteling na twee dagen aan het werk. De werkgever hoeft niet te wachten op bevestiging van UWV.

Vrijstelling en meldplicht

Vanaf 1 april geldt een vrijstelling voor het aanvragen van een tewerkstellingsvergunning voor een vluchteling uit Oekraïne. Wel moet de werkgever melding doen bij UWV van het in dienst nemen van een vluchteling uit Oekraïne op grond van de vrijstelling, om het risico op misstanden te signaleren en te verkleinen. De werkgever moet minimaal twee werkdagen voor het ingaan van de werkzaamheden melding gedaan hebben bij UWV van het in dienst nemen van een vluchteling uit Oekraïne. Het niet naleven van de meldplicht is beboetbaar op grond van de Wet arbeid vreemdelingen. De Arbeidsinspectie is belast met de handhaving hiervan.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen