Peter de Laat (VHO) stelt vragen over werkzaamheden WMO

Peter de Laat van Voor Heel Oosterhout
Peter de Laat van Voor Heel Oosterhout
Foto: LinkedIn

Peter de Laat (VHO) heeft artikel 39 vragen gesteld aan het college van B&W over werkzaamheden WMO, met name HbH.

Kosten voor WMO

Peter de Laat (Voor Heel Oosterhout): “De kosten binnen de WMO lopen op, mede veroorzaakt door het door de regering ingevoerde abonnementstarief (eigen bijdrage) á € 19,50 per maand (in plaats van een inkomensafhankelijk tarief) en door problemen ten gevolge van Corona. Voor Heel Oosterhout is zich hiervan bewust en heeft speciale aandacht voor de WMO en de hulpbehoevende Oosterhouter. Voor Heel Oosterhout vraagt zich af of de oplossing (met tegenvallende en kostenoplopende resultaten) van de wethouder c.q. het besluit van het college, een oplossing is voor de desbetreffende aanbieders en zorgbehoevende Oosterhouters.”

“Nog 381 gesprekken te voeren”

Peter gaat verder: “In oktober 2021 was er sprake van 181 cliënten waarbij de benodigde 5 jaarlijkse herziening van de indicatie voor Hulp bij het huishouden (HbH) door de gemeente was vergeten. Beloofd werd om dit snel in te halen. Het is nu juni 2022,  8 maanden later en er is nog niets ondernomen. Door Corona zijn er geen keukentafelgesprekken gevoerd en 200 nieuwe cliënten moeten achteraf nog een indicering krijgen. Dus in totaal 381 gesprekken moeten nog gevoerd worden. Bij 4 gesprekken per dag zou deze achterstand in 95 werkdagen (door 1 fte) opgelost kunnen worden.  Als hier 3 of 4 medewerkers vanaf januari 2022 aan gewerkt hadden, zoals destijds geadviseerd door ons, dan zou nu in juni 2022 alles opgelost zijn.”

Verkorting Hulp bij Huishouden

“Tot onze verbazing  zien wij nu een extra manager en 7,5 fte meer toegevoegd worden aan de gemeentelijke organisatie. Als de inwerktijd voor deze 7,5 fte gebruikt zou zijn voor het wegwerken van de achterstand, dan was deze al opgelost en had de financiële uitbreiding besteed kunnen worden aan cliënten. Dan zou daarmee de verkorting van de inzet van HbH met 5 á 10 minuten per keer, achterwege hebben kunnen blijven. Gemeente Oosterhout hanteert nu voor de 8 zorgaanbieders HbH, 6 verschillende uurtarieven. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste bedraagt € 3,50 per uur. Het verschil zou met name in de overheadskosten van de aanbieders zitten.”

Abonnement

“Inzet van een was service (aanbod aan nieuwe cliënten), zodat deze taak bij HbH in mindering gebracht kan worden zou een bezuiniging opleveren. Wij vernemen dat deze was service niet alleen bij nieuwe cliënten maar ook bij bestaande cliënten aangeboden wordt. Hoeveel cliënten hiervan gebruik maken is niet duidelijk, terwijl er wel gesproken wordt over een bezuiniging. In de kamer zal nog voor het zomerreces een uitspraak volgen over het abonnementstarief van € 19,50 per maand eigen bijdrage in de WMO. De kans is aanwezig dat deze eigen bijdrage inkomensafhankelijk wordt.” Peter wil onder andere weten of dat wanneer de eigen bijdrage WMO inkomensafhankelijk wordt dit een dempend effect zal hebben in Oosterhout en of het niet voorbarig om nu financiering in te zetten voor extra fte in de WMO als mogelijk binnenkort de werkzaamheden zullen verminderen? Het College van B&W zal schriftelijk op deze vragen reageren of mondeling in de eerstvolgende raadsvergadering.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen