Eerste oogst Voedseltuin wordt deze week geleverd aan de Voedselbank

Foto: Stichting Voedseltuin Oosterhout:

Stichting Voedsteltuin Oosterhout gaat deze week de eerste oogst van het land halen voor Goederenbank de Baronie.

De eerste oogst

Door het groeizame weer van de afgelopen weken zijn de groenten in de Voedseltuin aan de Domeinweg gegroeid als kool. Andijvie, slasoorten, snijbiet, palmkool zijn voldoende volgroeid om geoogst te worden. Andere groenten zoals courgette en spruitkool zullen spoedig volgen. De geoogste groenten vinden hun weg naar de Goederenbank de Baronie. Deze voedselbank zal de groenten verdelen onder de gezinnen die voor gezond voedsel afhankelijk zijn van de sociale voedselvoorziening. Hiermee wordt invulling gegeven aan het doel van de Stichting Voedseltuin. Gezonde voeding moet voor iedereen bereikbaar zijn en via de voedselbank in het bijzonder. Door alle geoogste groenten (en later klein fruit) belangeloos beschikbaar te stellen aan de Goederenbank, gaat Stichting Voedseltuin Oosterhout de strijd aan tegen armoede en te weinig of te eenzijdige voeding.

Voedseltuin Oosterhout

“Het is prachtig om te zien hoe een enthousiaste groep vrijwilligers zich dagelijks inzetten voor de teelt, oogst en wat dat daarbij komt kijken”, zegt voorzitter Peter van der Kraan van Stichting Voedseltuin Oosterhout. “Dagelijks wordt hard gewerkt om de groenten zo goed mogelijk te laten groeien. Vanaf begin mei zijn we gestart met de teelt van het pootgoed. Direct werden we geconfronteerd met de droogste meimaand sinds enkele decennia. Gelukkig kwam daarna de regen en door de goede temperatuur zijn de groenten volgroeid en kan er geoogst worden. Zodat de eerste groenten een uur later kunnen worden geleverd aan de voedselbank. Verser dan dit, kan niet!”. Het is een prachtige eerste mijlpaal in het prille bestaan van de voedseltuin.

Burgerinitiatief

De voedseltuin is een burgerinitiatief van vrijwilligers, dat is omarmd door de gemeente Oosterhout, het bedrijfsleven, particulieren, lokale stichtingen en landelijke goede doelenverenigingen. Met dank aan de gulle gevers heeft de voedseltuin een start kunnen maken met de inrichting van het perceel en de aanschaf van materialen, pootgoed en materieel. De tuincommissie is van start gegaan met het maken van een teeltplan en heeft samen met vrijwilligers veel werk verzet. “Maar we hopen natuurlijk op nog meer vrijwilligers die mee willen helpen,” geeft de voorzitter Peter van der Kraan aan. “Het is heerlijk werken in de polder en met een leuke groep gelijkgestemden verbinding maken voor hetzelfde goede doel, namelijk het toegankelijk maken van gezonde voeding voor iedereen en via de voedselbank in het bijzonder.”

Meer informatie

Iedereen die het leuk vindt om in deze grote moestuin te werken kan zich opgeven via [email protected].  Naast het produceren van gezonde voeding heeft Stichting Voedseltuin Oosterhout nog andere doelen. De voedseltuin gaat een zinvolle en prettige dagbesteding bieden waar respect, waardering en presteren naar eigen kunnen een belangrijke rol spelen. Verder zijn educatie voor jong en oud en het stimuleren van duurzame en biologische tuintechnieken belangrijke thema’s. Kijk voor meer informatie over de plannen, de mogelijkheden om te doneren en/of vrijwilliger te worden op de onderstaande link.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen