Aandeel jeugd met risicoprofiel drugscrimineel grootst in De Slotjes

foto ter illustratie
foto ter illustratie
Foto: Politieteam Dongemond

In de gemeente Oosterhout wonen 590 jongeren tussen de 8 en 23 jaar die een grote kans hebben om in de drugscriminaliteit te belanden.

Drugscriminaliteit

Dat blijkt uit cijfers van Zicht op Ondermijning die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws op een rij heeft gezet. Het gaat om 6,1 procent van alle jongeren in de gemeente en dat is hoger dan het gemiddelde in Nederland. De wijk De Slotjes kent de grootste risicofactor (10,4%), gevolgd door de wijk Centum (8,7%) en de wijk Strijen (7,9%). Wat betreft de absolute aantallen staat de wijk Dommelbergen met 150 jongeren (6,3%) juist bovenaan. De onderzoeksredactie van de mediaorganisatie zette cijfers van Zicht op Ondermijning op een rij en bekeek in hoeverre jongeren overeenkomsten hebben met het profiel van drugsverdachten die in aanraking zijn geweest met de politie.

Aandacht nodig

Dat 10 procent van de jongeren in grote mate voldoet aan het risicoprofiel wil niet zeggen dat ze ook crimineel zijn. Wel dat ze meerdere kenmerken hebben die een verhoogd risico op drugscriminaliteit geven. Volgens criminoloog Robby Roks van de Erasmus Universiteit is veel aandacht nodig voor deze jongeren. Op de website van RTL Nieuws via de link onderaan dit artikel kun je alle cijfers over Oosterhout terugvinden. Als een wijk of dorp geen of slechts enkele jongeren met een hoogrisicoprofiel heeft, is deze vanwege mogelijke herleidbaarheid uit het overzicht gehouden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen