Mag je met een elektrische step op de openbare weg rijden?

Foto: politie.nl

Je ziet steeds vaker elektrische stepjes op de openbare weg rijden. Maar mag dat eigenlijk wel? We zochten het voor je uit!

Elektrische scooterstep

Een elektrische scooterstep, die rijdt op oplaadbare batterijen, wordt gezien als snorfiets. De maximumsnelheid is 18 kilometer per uur. De meeste elektrische (scooter)steps zijn niet toegestaan op de openbare weg. Je mag alleen de weg met een e-step op als de overheid (RDW) het type heeft aangewezen als bijzondere bromfiets. Zo zijn bijvoorbeeld de Segway en Swing wel toegestaan. In dat geval is het voor de wet een snor- of een bromfiets. Daarom gelden hiervoor dezelfde wetten en (verkeers)regels, bijvoorbeeld dat je minimaal 16 jaar oud moet zijn en dat je de step moet verzekeren.

De motorstep

Naast de elektrische step is er de motorstep. Dit is een step met een verbrandingsmotor of elektromotor. De motorstep wordt gezien als een snorfiets (max. 25 km per uur) of bromfiets (max. 45 km per uur). Op een motorstep moet je je houden aan de verkeersregels voor snorfietsers of bromfietsers. Om met een motorstep op de openbare weg te mogen rijden moet je minimaal 16 jaar oud zijn en een bromfietsrijbewijs hebben. Je moet je ook houden aan de verkeersregels die gelden voor bromfietsers en snorfietsers en bijvoorbeeld de juiste verlichting gebruiken en rijden op het fiets/bromfietspad gebruiken. Kan je step harder dan 25 km/u, dan moet je ook een helm dragen. Daarnaast moet je motorstep een typegoedkeuringsmerk hebben en dient deze te zijn verzekerd. Als je een motorstep hebt die niet goedgekeurd is door de RDW, dan wordt deze door de politie in beslag genomen.

Go-Ped

Naast de elektrische scooterstep en de motorstep heb je ook nog zogenaamde go-peds. Een go-ped is een step met een hulpmotor die wordt gezien als snorfiets. De go-ped is niet goedgekeurd door de RDW. Je mag er dus niet mee op de openbare weg rijden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen