‘De Plaaggeesten’ voelen Ruben Jacobs aan de tand

Plaaggeesten Eva en Jasmijn ontvangen Ruben Jacobs
Foto: Sacha van Mil

Vijf scholieren van de Tienerpartij Effent krijgen de opdracht vijf plagerige, kritische vragen te stellen aan een politicus. Daarvoor struinen ze het internet af om voor dit doel bruikbare informatie te vinden over de politicus of zijn partij, vorsen ze naar eerdere gedane uitspraken en (verkiezings)beloftes en zoeken ze de confrontatie over actualiteiten en standpunten. In dit eerste deel interviewen zij Ruben Jacobs van CDA Oosterhout.

‘De Plaaggeesten’ #1

In de eerste aflevering interviewen onze plaaggeesten het 30-jarige maar toch al ervaren CDA-raadslid Ruben Jacobs, ooit student toerisme & recreatie, nu ondernemer op het terrein van marketing en overdag het liefst in het bos en ’s avonds in de binnenstad verpozend. Zal de voormalig Nederlands Kampioen Stijldansen voor Debutanten aan de tand gevoeld door onze vijf plaaggeesten een faux pas begaan?

Poptempel Pannehoef?

Evi van Kaam: Tijdens de verkiezingen heeft het CDA beloofd van de Pannenhoef een poptempel à la The Mezz of 013 te willen maken. Na de verkiezingen is het onderwerp zelfs niet eens ter sprake gebracht. En u bent nog wel een collegepartij. Was u dit vergeten misschien?
De gemeentebegroting is heel krap omdat er veel geld aan (jeugd)zorg wordt besteed. Daarom zijn dit soort ideeën nog blijven liggen. Het is een mooi plan, we hebben er ook een eerste tekening voor laten maken, maar het kost dus veel geld. Wij vinden de functie van de Pannenhoef nog steeds belangrijk, dus daar hebben we de komende jaren wel aandacht voor.

Kan Oosterhout de jeugdzorg wel aan?

Kaylee-Fauve Mol: Het gaat niet goed met de jeugdzorg, lezen we steeds. Zeg eens eerlijk: Kan de gemeente Oosterhout het wel aan?
Ja, het is wel spannend in de jeugdzorg. Aan de ene kant kost het veel geld, anderzijds wordt het niet altijd geleverd zoals je zou willen. Er wordt vanuit het gemeentehuis alles aan gedaan om het zo goed mogelijk te regelen en ik denk eerlijk gezegd niet dat jongeren wat tekort komen. Wat voor het CDA nog beter mag, is dat per jeugdige bekeken wordt hoe deze straks weer verder kan zonder jeugdhulp. Er wordt nu te makkelijk nóg een arts of psychiater ‘ingevlogen’ en dat is duur. Leer mensen zelf problemen oplossen, niet steeds weer nóg iemand erbij zetten.

Vergoeding Mantelzorgers = naastenliefde?

Eva Govaerts: Een belangrijke drijfveer voor uw partij, zo heeft u ons wel eens verteld, is naastenliefde. Het College waar u deel van uitmaakt, bezuinigt de vergoeding voor mantelzorgers weg. Is dat nou naastenliefde?
Er zijn in Oosterhout 12.000 mantelzorgers waarvan er 5.000 tot 6.000 echt zware zorg verlenen. De huidige vergoeding wordt maar door zo’n 900 mensen aangevraagd. Dus we zoeken naar een nieuwe manier hoe we die duizenden mantelzorgers kunnen waarderen omdat wij dat belangrijk vinden.

Diversiteit in de gemeenteraad

Eef de Jong: U heeft een aantal jaren geleden een soort brandbrief aan uw partijleider Buma gestuurd. De strekking was dat het CDA meer migranten, vrouwen en jongeren moest binnenhalen en op belangrijke posities moest plaatsen. Als we kijken naar het CDA in Oosterhout zien we in de fractie twee witte mannen en een witte vrouw en uw wethouder is al jarenlang dezelfde, witte man. Durft u Buma nog wel onder ogen te komen?
Zo, jullie hebben je research goed gedaan zeg, knap dat jullie die brief hebben gevonden! Ik vind diversiteit nog steeds heel belangrijk. Ik heb ooit met een aankomend Surinaams Tweede Kamerlid meegelopen in de campagne en dan kom je toch echt op plekken waar men anders nooit politici ziet. We hebben bij de gemeente nu speciale programma’s om vrouwen, migranten en jongeren te betrekken. En als raadslid zoek ik, zoals nu met jullie jongeren, deze groepen wel op.

Komt er nog een Nachtburgemeester?

Fenna Dudok: Een ander, vooral grappig voorstel van u was om in Oosterhout een nachtburgemeester te benoemen. Deze website wordt ook ’s nachts gelezen dus waar kunnen onze lezers zich melden voor deze titel?
Haha. Het is een voorstel dat winkeliers, horecaondernemers en organisatoren van evenementen kunnen oppakken. Dat is tot op heden niet gebeurd. Dus ik zal eens wat mensen aansporen want ik denk dat zoiets Oosterhout weer wat energie kan geven in de promotie naar buiten toe. Ik hoop wel dat meer mensen het willen, want als wij als CDA de enige zijn, wordt het niet wat.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden