De Plaaggeesten: “boa’s verdienen respect en pepperspray”

archieffoto
archieffoto
Foto: Aad van Wensen

Vijf scholieren van de Tienerpartij krijgen de opdracht vijf plagerige, kritische vragen te stellen. Dit keer is Ruud Kuin aan de beurt.

De Plaaggeesten

Vijf scholieren van de Tienerpartij Curio effent krijgen de opdracht vijf plagerige, kritische vragen te stellen aan een politicus of bestuurder. Daarvoor struinen ze het internet af om voor dit doel bruikbare informatie te vinden. In deze aflevering ontmoeten ze de voorzitter van de Nederlandse BOA Bond. Boa staat voor ‘buitengewoon opsporingsambtenaar’. Kuin is de hoofdorganisator van de acties die de boa’s op dit moment voeren voor een betere uitrusting met wapenstok en pepperspray.

Noodverordering

Indy Huisman: Er zijn in het land 3900 boa’s in gemeentelijke dienst. De bevoegdheden verschillen nogal, van toezichthouden tot handhaven. Kunnen zij ook geweld gebruiken en waarin verschillen zij van de politie?

Ruud Kuin: De bevoegdheden van de boa’s zijn niet overal dezelfde. Aanhouden is meestal tegen iemands wil in. Een arm vastpakken is bijv. al geweld gebruiken, dus ja, geweld gebruiken kan ook. Een boa dient voor een speciaal gebied – publieke ruimte, natuur, openbaar vervoer – waarbinnen hij/zij bevoegd is te handhaven door o.a. boetes uit te schrijven. Daarnaast hebben boa’s, in tegenstelling tot de politie, meer bevoegdheden om op grond van bestuursrecht ergens binnen te treden zonder vermoeden van strafbare feiten. Boa’s hebben in coronatijd de primaire taak om toe te zien op de noodverordening. De politie verleent assistentie.

Bespuugd

Fenna Dudok: BOA’s kunnen vaak moeilijk anderhalve meter afstand houden. Hoe beschermen zij zich tegen corona?

Ruud Kuin: Boa’s onderling houden zoveel mogelijk afstand, tijdens het surveilleren en de briefings. Ze beschikken meestal over desinfecterend middel, handschoenen en een mondkapje. Bij een aanhouding en of agressie en geweld wordt de 1,5 meterregel al snel overtreden, dan moeten zij tijdig het mondkapje opzetten en de handschoenen aan doen. Mooie theorie, ingewikkeld in de praktijk. Regelmatig worden ze bespuugd of komen burgers agressief dichtbij. In Amsterdam is recent een boa overleden. We kunnen niet bewijzen dat hij tijdens zijn werk besmet is geraakt.

Hoge boetes

Bart Jansen: Wij hebben de indruk dat Nederlanders zich redelijk aan de coronaregels houden. Als we u op tv horen, zijn BOA’s juist superdruk met mensen die zich niet aan de regels houden. Overdrijft u niet een beetje?

Ruud Kuin: Naarmate het aantal doden en ic opnames afnam, werden burgers gemakzuchtiger en namen irritaties tussen mensen onderling en tegenover de boa’s toe. Het werd mooier weer, dus steeds meer mensen gingen naar buiten. De parken stroomden vol. Groepen jongeren gedragen zich bij het intreden van de schemer als baas van de straat. Er ontstonden kat-en muisspelletjes. In het algemeen is de taak nu zwaarder: boa’s hebben nu per definitie met groepen te maken en hoge boetes. Twee risico verhogende factoren.

Handhaven

Emma Schoenmakers: Uw vakbond vindt dat boa’s beter uitgerust moeten worden met vooral pepperspray en wapenstokken. Tegenstanders zoals burgemeester Aboutaleb van Rotterdam vinden dat niet bij uw toezichthoudende taak horen. Zij denken dat het alleen maar agressie oproept. Waarom hebben zij volgens u ongelijk?

Ruud Kuin: Boa’s zijn over het algemeen geen toezichthouders zoals Aboutaleb zegt maar handhavers! Zij moeten dus overtreders corrigeren en beboeten. Overtreders doen dat vaak willens en wetens en dus is er per definitie een risico op agressie en geweld. Handhavers moeten verdedigingsmiddelen krijgen, bij toezichthouders hoeft dat niet! Zij signaleren vooral en kunnen afstand bewaren.

Kaylyn-Fauve Mol: U voert veel acties in deze tijd. Misbruikt u corona niet om al langer bestaande eisen in te willigen? In de zorg voert men nu toch ook geen actie voor een hoger loon.

Ruud Kuin: Nee, het is nu urgenter dan ooit! Als boa’s niet handhaven omdat ze het te tricky vinden zonder middelen, schaadt dat nu niet alleen de veiligheid, maar ook de volksgezondheid. En hun risico’s zijn groter dan ooit!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen