Lege patronen in de wijk Oosterheide: Lachgas geen onschuldig pepmiddel

Foto: Waaks Oosterhout Zuid (via Twitter)

Waakhondengroep Waaks Zuid waarschuwt op hun Twitterpagina voor het gebruik van slagroompatronen gevuld met lachgas. Hoewel de naam onschuldig klinkt is lachgas namelijk helemaal niet zo onschuldig!

Ruim 200 patronen

De lege slagroompatronen op de foto zijn afgelopen week aangetroffen in de buurt van Basisschool Menorah en rondom ’t Heem in de wijk Oosterheide. Steeds vaker vindt de politie op diverse plaatsen in onze regio steeds vaker lege slagroompatronen. Jeugd gebruikt het lachgas in de patronen om high te worden. Het gas wordt in een ballon gespoten en daarna ingeademd. Het lijkt onschuldig, maar kan erg gevaarlijk zijn. Zeker in combinatie met andere middelen zoals alcohol.

Korte termijnrisico’s lachgas

  • zuurstoftekort in de hersenen, met als gevolg dat je je evenwicht verliest;
  • gevoel van onrust en angst;
  • je longen kunnen bevriezen, met als gevolg dat je niet meer kunt ademen. Hersenschade of zelfs de dood zijn dan heel dichtbij.

Lange termijnrisico’s lachgas

  • onvruchtbaarheid;
  • impotentie;
  • hersenschade;
  • neurologische stoornissen.

Overal verkrijgbaar

Slagroompatronen vallen niet onder de Opiumwet en kun je daarom overal kopen. Toch is het onverstandig om het lachgas zo te gebruiken, gezien de risico’s die eraan kleven. Naast de lichamelijke klachten kan het voor gebruikers ook een opstap zijn naar andere drugs. De politie vraagt ouders hierover in gesprek te gaan met hun kinderen en voor de gevaren van lachgas te waarschuwen. Ziet u jeugd met slagroompatronen bezig? Maak daar melding van bij de politie, zodat zij met de ouders in gesprek kunnen gaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen