Politie waarschuwt voor nepmails van banken

Foto: Pixabay License

Bij de politie zijn de laatste tijd weer meerdere aangiftes binnen gekomen met betrekking tot fraude door middel van phishing. De slachtoffers ontvingen via de mail een nep email van hun bank.

Oplichting via phishing

Phishing is het vissen (hengelen) naar inloggegevens en persoonsgegevens van gebruikers. Dit gebeurt via (massaal verzonden) e-mails, online handelsplaatsen, berichten op social media of WhatsApp. Soms worden je gegevens gewoon gevraagd, zogenaamd om bijvoorbeeld een bedrag aan jou te kunnen overmaken, of wordt je gevraagd in te loggen op een website die sprekend lijkt op die van bijvoorbeeld een bank, een nepsite. Als je inlogt, worden jouw inloggegevens meteen doorgestuurd naar de fraudeur. De oplichter probeert vervolgens met die gegevens je bankrekening te plunderen.

Ook telefonisch!

Phishing kan ook telefonisch worden uitgevoerd. Criminelen benaderen mensen en doen net alsof ze bij de bank van het slachtoffer werken. Vaak wordt gezegd dat er sprake is van een veiligheidsprobleem. Er wordt gevraagd naar de inloggegevens of je krijgt het verzoek naar een bepaalde website te gaan waar met jouw persoonlijke inloggegevens moet worden ingelogd. Ook hier gaat het om de website van de fraudeur. Soms heeft de oplichter, voordat hij een potentieel slachtoffer opbelt, al informatie over de bankrekening verzameld met behulp van malware. Heb je een e-mail gekregen die je niet vertrouwt? Stuur deze dan door naar [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen