Bovengemiddeld veel autovernielingen in Noord-Brabant

Foto: Pixabay License / Mikes-Photography

De kans op autoschade als gevolg van vandalisme is in onze provincie Noord-Brabant bovengemiddeld groot, zo blijkt uit een analyse van verzekeringsvergelijker Slimster, op basis van CBS-data. Slimster concludeert desondanks ook dat het aantal geregistreerde vernielingen in Noord-Brabant de afgelopen jaar tien sterk is afgenomen, terwijl het percentage opgeloste zaken juist toenam.

1,74 autovernielingen per 1.000 inwoners

In Noord-Brabant werden afgelopen jaar per duizend inwoners 1,74 autovernielingen geregistreerd door de politie. Dat is meer dan het landelijk gemiddelde van 1,68 en al helemaal een stuk meer dan in provincies als Friesland (1,33), Drenthe (1,25) en Overijssel (1,23). Het verschil lijkt wellicht klein, maar in de praktijk wil het zeggen dat de kans op een kapotte spiegel of kras in de lak in Noord-Brabant liefst 41 procent groter is dan in Overijssel. Zuid-Holland spant overigens de kroon met 1,91 vernielingen per duizend inwoners.

Dader vaker gepakt

Het aantal meldingen van autovandalisme in Noord-Brabant is de afgelopen tien jaar met bijna 56 procent afgenomen. Marco Schuurman van Slimster stelt dat dit niet per se hoeft te betekenen dat het aantal vernielingen daadwerkelijk gehalveerd is. “Het idee bestaat dat veel van dit soort zaken door de politie niet in behandeling wordt genomen. Van de dader ontbreekt vaak immers elk spoor. Het valt daarom goed voor te stellen dat veel Nederlanders het niet de moeite waard vinden om aangifte te doen wanneer zij ‘s ochtends hun afgetrapte spiegel aantreffen.”

Vaker opgelost

Tegelijkertijd laten de CBS-cijfers dus een ander beeld zien: dergelijke zaken worden de afgelopen jaren juist vaker opgelost. In 2012 vond de politie in Noord-Brabant in 5,7 procent van de gevallen de dader van een autovernieling. In 2021 was dit 9,2 procent en de drie voorgaande jaren nog meer. “Het toegenomen percentage opgeloste zaken kan ermee te maken hebben dat daders steeds vaker op beeld vastgelegd worden. Desondanks blijft een dergelijk oplossingspercentage natuurlijk tamelijk laag”,

Schadevrije jaren

Dat lang niet iedereen aangifte doet van een kras of afgebroken spiegel kan ook komen doordat dergelijke schades voor Nederlanders met enkel een WA-verzekering niet gedekt zijn. En wie wel een WA Plus- of allriskverzekering heeft levert bij een claim vijf schadevrije jaren in, wanneer de tegenpartij onbekend is, zo geeft Schuurman aan. “Dat kan je op jaarbasis zomaar enkele honderden euro’s schelen. Vandaar dat veel Nederlanders de reparatie liever uit eigen zak betalen of een krasje dan maar laten zitten.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen