Weer twee zwarte banden judo bij Arashi

Foto: Bliemer Arashi Sport

Maurice van Os en Bryan Beljaars hebben afgelopen weekend respectievelijk hun 2e en 1e dan zwarte band judo te behaald tijdens de landelijke judo-examens in Gilze.

Landelijk Judo examen

Tot en met de bruine band kan men bij de eigen judoleraar examen doen, maar voor het zwarte bandexamen moet men naar de examens van de Judo Bond Nederland om een erkende graad te kunnen behalen. Dat is belangrijk wanneer je als rijkserkend judoleraar of scheidsrechter op niveau verder wilt gaan. Judoleraren met het hoogste diploma judoleraar B met minimaal een 3e dan en een examinatorenlicentie kunnen uitgenodigd worden om deze examens af te nemen. Iedereen doet dus examen voor een (hogere) zwarte band bij andere leraren.

1e dan voor Bryan Beljaars

Bryan Beljaars van 26 jaar deed examen met zijn partner/vriendin Ilona Kokx die al jaren in het bezit is van de 1e dan judo (zwarte band). Zij leerden elkaar kennen binnen de judosport. Bryan begon op jonge leeftijd met judo. Hij trainde de laatste maand maar liefst 4 maal per maand voor dit examen. Hij begon zijn examen met het Nage no kata (vastgelegde werptechnieken), welke zeer goed dienen te worden uitgevoerd. Daarna liet hij zijn staande technieken rechts en links in beweging zien. Zelfs de lastige worpen kwamen gelukkig goed uit de verf. Als afsluiting liet hij zijn grondwerk in beweging zien, welke bestond uit houdgrepen, armklemmen, wurgingen, keren en kantelen en ontsnappingen. Na kort beraad van de commissie kreeg Bryan te horen dat hij geslaagd was!

2e dan voor Maurice van Os

De 49-jarige Maurice van Os begon pas op 40-jarige leeftijd met judo. Door zijn 2 kinderen die op judo zaten werd hij gegrepen door de judosport. Van Os begon al snel 2x in de week te trainen en later kwam daar zelfs de wedstrijdtraining bij op vrijdagavond om fit te worden en te blijven! Na 4 jaar behaalde hij zijn bruine band judo en toen kwam de stap die velen nèt niet zetten, examen voorbereiden voor de 1e dan zwarte band! Drie jaar geleden behaalde hij zijn 1e zwarte band en dat smaakte naar meer! Maurice van Os, in het dagelijks leven ondernemer projectmanager op het gebied van bedrijfsvoeringen en ICT, vond een zeer goede partner in meester Rinus Bliemer. Deze heren lieten hetzelfde programma zien als Beljaars met uitzondering van het kata. Van Os liet 5 series rechts en links zien van het Nage no kata (werptechnieken) en startte met het Go no sen no kata (countertechnieken). Het vrije werk was een genot om te zien en ook hij kreeg te horen dat hij geslaagd was voor zijn 2e dan, de 2e zwarte band.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen