Nummer 5 van de PvdA stelt zich voor: Anita van Helmond

Anita van Helmond
Foto: PvdA Oosterhout

Anita van Helmond is kandidaat raadslid voor de PvdA Oosterhout. Zij is werkzaam in het Amphia ziekenhuis en ziet van dichtbij dat langer thuis wonen ook een keerzijde heeft. “Steeds vaker is het ziekenhuis een eindstation voor patiĆ«nten omdat zij thuis niet meer verzorgd kunnen worden. Mensen moeten zo lang als mogelijk zeker zijn van goede zorg”, aldus Anita.

“Als zorgprofessional weet ik hoe belangrijk onze gezondheid is. Als je ziek wordt is al het andere onbelangrijk en realiseer je je dat gezondheid ons kostbaarste bezit is. De zorg bepaalt in hoge mate ons welzijn en het is dan ook belangrijk dat de zorg voor iedereen evenveel toegankelijk moet blijven. Er gaat steeds meer verantwoordelijkheid naar de gemeente om onze zorg te organiseren en de keuzes die hier gemaakt worden zijn rechtstreeks van invloed op ons Oosterhouters.

In het ziekenhuis zie ik elke dag hoe belangrijk het is om zorg dichtbij de mensen goed te organiseren. Doordat ouderen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen zie ik het belang dat die zorg goed en snel geregeld en beschikbaar is. Als PvdA willen we de wijkverpleegkundige meer de ruimte geven om hier een belangrijke rol in te vervullen.

Ondanks dat er meer mensen met de oh zo belangrijke mantelzorg langer thuis kunnen blijven wonen, worden er ook veel mensen opgenomen in een ziekenhuis wat niet altijd voorkomen kan worden. Op dit moment is dit zeer actueel doordat veel mensen met de griep worden opgenomen in het ziekenhuis. Soms is de oorzaak dat er te weinig zorg rondom de patiƫnt beschikbaar is waardoor er besloten moet worden tot opname. Ik wil me in zetten om (de overbelasting van) de mantelzorgers met behulp van mantelzorgverlof, wijkverpleegkundigen, de thuiszorg en de sociale wijkteams terug te dringen naar behapbare proporties.

In Den Hout is er op initiatief van de PvdA een wijkzuster gekomen. Zij heeft een signalerende functie en komt persoonlijk langs bij de mensen om te kijken aan welke ondersteuning mensen behoefte hebben. Hierin heeft ze zelf de regie om de juiste zorg of hulp in te schakelen, zonder dat daarbij eerst toestemming gevraagd moet worden. Hierdoor kan er snel zorg op maat worden gegeven en krijgt de wijkzuster de regie weer terug in handen. De PvdA heeft zich de afgelopen jaren ingezet om wijkverpleging en thuiszorg verder uit te breiden. De PvdA wil dat de zorg weer over mensen gaat en niet over systemen, protocollen en minutenverantwoording. Geen stopwatchzorg meer (5-minuten registratie), waar de thuiszorg maar een paar minuten heeft om steunkousen te helpen aantrekken.

Op dit moment staan we voor grote uitdagingen in de zorg en welzijn en zijn er veel nieuwe mensen nodig terwijl er al veel tekorten in de zorg zijn. Door de tekorten voelen 4 op de 10 zorgmedewerkers zich emotioneel uitgeput en 1 op de 3 medewerkers denkt eraan een andere baan te zoeken. Om de gezondheidszorg en gezondheidsmedewerkers gezond te houden, moeten we belangrijke keuzes voor de toekomst gaan maken zodat de zorg betaalbaar blijft en aantrekkelijk om in te werken.

Graag wil ik mij de komende 4 jaar gaan inzetten om mee te denken over de belangrijke keuzes die we als gemeente moeten maken bij het inzetten en verdelen van de zorggelden.

Reacties

article
30692
Anita van Helmond is kandidaat raadslid voor de PvdA Oosterhout. Zij is werkzaam in het
https://oosterhout.nieuws.nl/verkiezingen/20180313/nummer-5-pvda-stelt-zich-anita-helmond/
2018-03-13T06:02:37+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/257/2018/03/13071205/Anita-van-Helmond.jpg
Nieuws, Verkiezingen