Leerlingen zetten bij Effent stappen in de toekomst

Foto: ROC West-Brabant

De afgelopen week hebben 186 tweedejaars leerlingen van Effent met veel enthousiasme deelgenomen aan het Project Werk & Wonen. Zo wierpen zij een blik in hun mogelijke toekomst. In sneltreinvaart werden ze ondergedompeld in 18 mogelijke beroepen, kregen zij uitleg over hoe je slim met geld omgaat en wat er allemaal komt kijken bij zelfstandig wonen. Het programma bleek weer een groot succes dankzij de nauwe samenwerking met het MBO, lokale bedrijven, de gemeente, het HBO, oud-leerlingen en ouders.

Pfff, zelfstandig wonen is niet niks!

In een notendop kregen de jongelui zicht op verschillen tussen de ene en de andere woonwijk; elke woonwijk heeft immers zijn eigen sfeer en cultuur. Ze leerden oude meubeltjes een nieuw leven geven. Voorkomen dat er ongelukken in en om huis gebeuren stond uiteraard ook op het programma. En… samen met de theatergroep Playback speelden zij mee in een interactief toneelstuk, waar het belang van slim omgaan met geld de hoofdrol had.

Wegwijs in beroepenland!

De hoeveelheid beroepen die er tegenwoordig zijn, is welhaast ontelbaar. Dan is het fijn, als er mensen zijn die je daar iets meer over kunnen vertellen, zodat je een beetje weet wat er allemaal mogelijk is.

Dit “Loopbaanleren” start in het 1e leerjaar binnen Effent met een bedrijvenbezoek. Tijdens het project Werk & Wonen hebben de 2e klassers met nog meer beroepsgroepen kennisgemaakt. Zowel binnen als buiten de school; via excursie en via workshops.

Het was een week van handen uit de mouwen: dakpannen leggen bij de Bredase Bouwschool, reanimeren in het Amphia-ziekenhuis, meehelpen bij paardenfokkerij van d’Or Stables, meedenken binnen een logistiek plan voor Rietveld Logistics, overleven in de bossen met de defensieprofessionals, recepten maken o.l.v. een topkok, als journalist de ontwerper van de vliegende auto interviewen en ondervinden hoe je sportblessures voorkomt, robots besturen en het opstellen van een digitaal CV.
Juist door zelf aan de slag te gaan – ook al is het maar even “proeven van” – hebben de tweedejaars een beeld gekregen van wat allerlei verschillende werkzaamheden inhouden.

Effent maakt werk van je toekomst

Alle ervaringen die de Effent-leerlingen op deze manier hebben opgedaan, gaan ze de komende tijd verwerken in hun persoonlijke loopbaandossier. Er komen dan antwoorden op vragen als: wat spreekt je aan, wat past bij jou, wat heb je ervan geleerd? Op die manier krijgen ze dan inzicht, of ze een bepaalde richting wel, of juist niet in willen. Deze oriëntatie helpt de leerlingen op weg naar het maken van keuzes voor een vakkenpakket in het derde jaar en hun vervolgopleiding. Oftewel: Effent maakt werk van de toekomst van haar leerlingen.

Wil je meer weten over het Project Werk & Wonen? Neem dan zaterdag 2 februari van 09:30 – 12:30 uur een kijkje op onze Open Dag!

Meer informatie over onze school? Kijk dan op www.effent.nl

'

Reacties

article
39752
Leerlingen zetten bij Effent stappen in de toekomst
De afgelopen week hebben 186 tweedejaars leerlingen van Effent met veel enthousiasme deelgenomen aan het
https://oosterhout.nieuws.nl/zakelijk/20190129/leerlingen-zetten-bij-effent-stappen-in-de-toekomst/
2019-01-29T11:10:30+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/257/2019/01/29110808/foto-effent-advertorial.jpg
effent, leerlingen, toekomst
Zakelijk