Van bouwval tot een van de leukste kleine theaters van Nederland

Foto: Theater de Schelleboom

Twintig jaar geleden kreeg Oosterhout er een Vestzaktheater bij kreeg. Na een intensieve restauratieperiode van zes jaar, is de laatste pottenbakkerij van Oosterhout in ere hersteld en voorzien van alle moderne gemakken die een theater nodig heeft. En zo opende Theater de Schelleboom in 1999 haar deuren.

Een bouwval met bijzondere schatten in de grond

Het is 1993 als Wim en Nellie Heemskerk besluiten – na 10 verhuizingen, meerdere verbouwingen en de oprichting van het Speelgoedmuseum op Stelten – aan een nieuwe uitdaging te beginnen. Een locatie die anderen bestempelen als oude vervallen schuren zien zij als de perfecte plek voor een klein Vestzaktheater. Bij de allereerste opruim- en graafactiviteiten stuit Wim op een aantal netjes georganiseerde stenen. Ze halen de stadsarcheoloog erbij en als zijn ogen beginnen te glimmen, weten ze dat er iets unieks onder de puinhopen ligt. Het blijken de restanten van deze voormalige pottenbakkerij te zijn. Wat vervolgens start als opgravingswerkzaamheden van een week of twee, eindigt in een periode van volledige afgraving en documentatie van twee jaar. De oude ovenvloer, vuurgang en draaiput blijken nergens anders in Oosterhout (en Brabant en waarschijnlijk zelfs Nederland) bewaard te zijn gebleven.

De deuren gaan open

De twee jaar opgravingen worden opgevolgd met nog eens vier jaar restaureren. Het volledige dak wordt vernieuwd, de balkenconstructie verstevigd en boven op de vloerverwarming siert een prachtige oude tegelvloer. Een geluidsexpert adviseert over de akoestiek, wat onder andere zorgt voor speciale geluidsplaten tegen het dak. Licht, geluid en een podium van glas waaronder de ovenresten te bewonderen zijn. Op Internationale Theaterdag, 27 maart 1999 werd De Schelleboom geopend en vond de eerste voorstelling plaats.
schelleboom

Het theater op de kaart

In de afgelopen 20 jaar leerde Oosterhout het nieuwe theater kennen. In De Schelleboom zagen duizenden bezoekers, honderden mooie voorstellingen van evenzoveel fantastische artiesten. De artiesten en impresariaten benoemde De Schelleboom in 2013 tot één van de gezelligste kleine theaters van Nederland. Daarnaast bezegelden tientallen bruidsparen hun liefde op het podium in het bijzijn van familie en vrienden en brachten nabestaanden in de zaal een laatste groet aan een dierbare. Honderden mensen vierden hun feestje in combinatie met een mooie voorstelling en tientallen bedrijven in Oosterhout en daarbuiten vonden een plek voor een brainstorm of presentatie.

Ga eens een kijkje nemen!

Al die mensen en activiteiten zorgen ervoor dat De Schelleboom kan blijven bestaan en de unieke archeologische vondsten bewaard blijven. Wil je ook een kijkje nemen in De Schelleboom? Bezoek dan de website via de onderstaande link voor meer informatie of kaartjes voor een mooie voorstelling.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen