Overwaarde? Daar kan je iets moois mee doen!

Foto: CC0

Veel 57-plussers verwachten dat zij overwaarde op hun koopwoning hebben; de verkoopwaarde van hun huis zal hoger zijn dan hun resterende hypotheekschuld. De komende jaren zou 1 op de 4 senioren die overwaarde best willen verzilveren, blijkt uit onderzoek van De Hypotheker. Bijvoorbeeld door hun huis te verkopen en een kleinere woning te kopen of huren. Dat vindt 42% van de 1.035 ondervraagden het aantrekkelijkste scenario. En dat is dan weer heel goed voor de doorstroming op de woningmarkt; er komen meer huizen vrij voor starters of doorstromers.

Om die doorstroming mogelijk te maken, is maatwerk in hypotheekverstrekking aan senioren nodig

Banken kunnen bijvoorbeeld in bepaalde situaties senioren met een pensioeninkomen toetsen op basis van hun werkelijke maandlasten, in plaats van de maximaal berekende lasten. Dat biedt meer mogelijkheden om de overwaarde te verzilveren met een aflossingsvrije hypotheek. Bij De Hypotheker kun je sinds kort zelfs een speciale Overwaarde Hypotheek afsluiten. Daar hebben wij al veel van onze klanten een plezier mee gedaan; ze kunnen hun overwaarde vrij besteden, krijgen geen hogere maandlasten en hoeven hun huis niet te verkopen. Deze Overwaarde Hypotheek is af te sluiten naast een andere hypotheek – ook als die bij een andere bank loopt.

Bijna de helft van de ondervraagde senioren schat zijn overwaarde in op meer dan een ton

Tegelijk is het vertrouwen dat dit binnen nu en een paar jaar ook echt kan worden benut  niet hoog (29%). Ook zijn lang niet alle senioren ervan overtuigd dat ze een passende (kleinere of huur-)woning zullen vinden. Terwijl de toekomstbestendigheid van de huidige woning volgens ruim de helft van de senioren niet voldoende is. Het huis is bijvoorbeeld niet gelijkvloers, of straks te groot. Wel willen senioren graag in hun eigen omgeving blijven wonen, en uiteraard in de buurt van winkels en openbaar vervoer. Gebruikmaken van overwaarde kan helpen om deze woonwensen te realiseren.

Je kan je overwaarde op verschillende manieren benutten

Als je wil verhuizen, kan je de winst van de verkoop van je huis (eigenwoningreserve) inzetten voor de aanschaf van je nieuwe woning. Als je geen verhuisplannen hebt, kan je met een ruime overwaarde je hypotheek misschien verhogen of opnieuw afsluiten en het geld gebruiken om je huis te verbouwen of te verbeteren. Of een opeethypotheek, waarbij je eigenaar van je huis blijft en het geld van een extra hypotheek kan besteden om bijvoorbeeld je pensioen aan te vullen. Natuurlijk heeft elke optie zo zijn voorwaarden en regels. Maar er is vaak meer mogelijk dan je denkt…

Weten hoe jij straks maximaal kan profiteren van je overwaarde? We kijken graag met je mee wat bij jouw situatie past. Maak een afspraak en kom langs!

De Hypotheker Oosterhout
Bredaseweg 35
(0162) 450 552

huis

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen