Iolente Uitvaartbegeleiding kijkt naar wat er wél kan tijdens de coronacrisis

Jolanda de Graauw - Slaats van Iolente Uitvaartbegeleiding
Jolanda de Graauw - Slaats van Iolente Uitvaartbegeleiding
Foto: Casper van Aggelen

Het coronavirus heeft vergaande gevolgen wanneer er in deze periode een naaste komt te overlijden en de wijze waarop je afscheid kunt nemen. Zo mogen er bij uitvaartplechtigheden en condoleancebezoeken, op last van het RIVM, niet meer dan 30 personen aanwezig zijn. Er wordt geen koffie of thee geschonken en er is geen nazit. We spreken met Jolanda de Graauw-Slaats van Iolente Uitvaartbegeleiding over wat er nog wel en wat er niet kan en mag. 

Vastleggen of streamen van een uitvaart

Jolanda: “Hoogstwaarschijnlijk had je je een voorstelling gemaakt bij een mooi afscheid en lukt dat nu niet door de coronacrisis. Gelukkig kunnen er nog veel dingen wel. Samen kunnen we alsnog een persoonlijk afscheid realiseren, waar je met een goed gevoel op terug kunt kijken. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan een foto- of videoreportage van de uitvaart? Of aan het realiseren van een livestream, zodat belangstellenden de plechtigheid toch vanuit huis kunnen volgen? Ook is het een idee om mensen, die niet aanwezig kunnen zijn, een videoboodschap te laten maken die tijdens de dienst afgespeeld kan worden.”

Verbinding zoeken en condoleren

Om met een klein gezelschap in een grote aula van een crematorium toch een intieme sfeer te creëren zijn er diverse opties, zo vertelt Jolanda: “Denk er bijvoorbeeld eens over na om stoelen in een halve cirkel rond de overledene te zetten. Dit zorgt voor een gevoel van verbinding met elkaar. En zo zijn er meer gebruiken. Zo kun je een kaars aansteken voor alle mensen die niet aanwezig kunnen zijn. Of een foto van hen wegzetten. Zo zijn ze er toch een beetje bij.” En nu het niet mogelijk is om iemand de hand te schudden of een knuffel te geven bij het condoleren of als troost, moeten we op zoek naar andere manieren om medeleven te tonen. Jolanda: “Een mooie manier van condoleren die je nu veel ziet, is je hand op je eigen hart drukken. Ook het maken van het namesté-gebaar gebeurt nu regelmatig. Hierbij worden de handen tegen elkaar geduwd met de handpalmen tegen elkaar, de vingers naar boven en iets richting het hoofd gebogen. Maar je kunt natuurlijk ook een handkus geven.”

Medeleven tonen

Jolanda krijgt ook regelmatig de vraag hoe men het beste medeleven kan tonen aan nabestaanden wanneer je niet bij een uitvaart aanwezig mag zijn: “Je zou bijvoorbeeld afscheid kunnen nemen door het vormen van een erehaag op de route van de rouwstoet. Maar ook thuis op een afgesproken moment een kaarsje aansteken of een toast uitbrengen komt nu veel voor. Natuurlijk is het ook mogelijk om op een later moment, als alle maatregelen niet meer van kracht zijn, alsnog een herdenkingsdienst te organiseren. En ook dan kan ik je helpen.”

Meer informatie

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen, neem dan gerust contact op met Jolanda de Graauw-Slaats van Iolente Uitvaartbegeleiding. Ze beantwoordt graag al jouw vragen, of dat nu te maken heeft met het afscheid nemen van een dierbare of informeren naar de mogelijkheden. Zij is 24 uur per dag bereikbaar op het onderstaande telefoonnummer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen