Boerenkaas: de rijpe smaak van pure traditie

Foto: 't Kaaspunt

Oktober is boerenkaasmaand. Maar wat is boerenkaas precies? Patrick Schouten van ’t Kaaspunt op Winkelcentrum Arkendonk legt het ons uit.

Oktober = boerenkaasmaand

“De avonden worden weer langer, we steken gezellig kaarsjes of de open haard aan en zoeken de gezelligheid binnen op. En daar hoort een lekker kaasplankje bij. Met ambachtelijke kaas, gemaakt op de boerderij!” zo vertelt Patrick Schouten van ’t Kaaspunt enthousiast als we hem vragen waarom oktober is uitgeroepen tot boerenkaasmaand. Hij gaat verder: “Er zijn nog maar 250 boeren die kaas op hun eigen boerderij maken. En dat maakt deze kazen juist zo extra bijzonder. Uniek en met liefde gemaakt door de boer zelf!”

Ambachtelijke kaasboerderijen

Bij ’t Kaaspunt kun je verschillende soorten boerenkaas vinden. Patrick: “We hebben acht soorten boerenkaas in ons assortiment, bijvoorbeeld die van Hoeve Waterrijk van Hugo en Marije van der Poel. Hun boerderij ligt op een eiland aan de rand van de Kagerplassen in Zuid-Holland. Of de boerenkaas van Marco van Erk die samen met zijn broers in 2010 de kaasboerderij van de familie Oskam in Berkenwoude heeft overgenomen. Als laatste hebben we ook boerenkaas van familie De Jong uit Streefkerk in de Alblasserwaard. Een familie met 11 kinderen, waarvan 2 zonen meehelpen bij de kaasmakerij. En alle drie maken ze boerenkazen met karakter!”

Wat is boerenkaas?

Maar wat maakt boerenkaas nu eigenlijk zo bijzonder? Patrick legt het ons uit: “Boerenkaas wordt ambachtelijk en met de hand bereid op een van de speciaal geselecteerde en gecontroleerde boerderijen. Deze kaas wordt gemaakt van verse, volle, niet afgeroomde melk. Hierdoor krijgt de kaas die mooie structuur. De melk die gebruikt wordt moet voor minimaal 50% van de eigen boerderij afkomen. De overige melk mag van maximaal twee andere Nederlandse boerderijen komen. Boerenkaas moet rijpen in een traditioneel kaaspakhuis op houten planken. Waar staan de luikjes ’s nachts open staan voor het beste rijpklimaat en waar de kazen nog echt met de hand worden gekeerd! Hierdoor krijgt de boerenkaas zijn bekende rijke, krachtige en unieke smaak. Bovendien is boerenkaas altijd minder zout dan fabriekskaas.”

Naar de kaasspecialist!

Bij ’t Kaaspunt in Winkelcentrum Arkendonk vind je een groot assortiment boerenkazen, van jong belegen en belegen tot extra belegen en oud. Patrick: “We hebben zelfs een Boeren Gatenkaas en een Goudse Oplegkaas van minimaal 36 maanden in onze winkel. We adviseren iedereen om de boerenkaas minimaal een half uur voordat je deze gaat eten uit de koelkast te halen. Want alleen als de kaas op kamertemperatuur is, kun je goed het bijzondere smaakpalet proeven. Want de rijpe smaak van pure traditie, die moet je geproefd hebben!” Tijdens de Boerenkaasmaand oktober krijg je bij aankoop van 500 gram boerenkaas bij ’t Kaaspunt, dé Oosterhoutse kaasspecialist, een pakje kaaskoekjes cadeau, gemaakt met boerenkaas!

  • ’t Kaaspunt, Winkelcentrum Arkendonk
  • www.kaaspunt.nl
  • Deze advertorial is mede mogelijk gemaakt door ‘t Kaaspunt

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden