Brullen in De Bussel: van Bach naar Frans Bauer

Foto: H19

Op 20 juni staat een groot deel van de h19-cursisten met een beperking op het podium te dansen en te zingen bij Brullen in De Bussel. Martine Huijbregts ging langs bij Bea de Bekker en Ron Franken om te vragen naar dit bijzonder initiatief.

Brullen in De Bussel

Al maanden zijn de deelnemers van Brullen in De Bussel aan het repeteren. Zang, dans, muziek: de deelnemers hebben al aardig wat donderdagavonden op h19 aan de uitvoering gewerkt. Maar er is één groep die heel wat minder repetities nodig heeft. Dat zijn de muziekdocenten van h19, die samen plaatsnemen in het combo ter ondersteuning van het orkest. Bea de Bekker en Ron Franken zijn er al vanaf de eerste editie bij. “Het combo is eigenlijk een aanvulling op het orkest”, legt Bea uit. “Het orkest bestaat uit leden van de harmonie, onze eigen cursisten en kennissen van kennissen, die er via via bij zijn gekomen. Het combo, dat voornamelijk uit docenten van h19 bestaat, ondersteunt deze muzikanten.” Zelf speelt Bea dwarsfluit. “Verder hebben we altijd keyboard, slagwerk, (bas)gitaar, trombone en saxofoon.”

Verrassend venijnig ritme

Voor professionele muzikanten is de muziek, die bestaat uit bekende liedjes als Alle Kleuren en Suzanne, niet moeilijk om te spelen. Daarom repeteert het combo pas samen tijdens de generale repetitie, een dag voor de voorstelling. Toch kijkt Bea van tevoren altijd even de partituren in. “Ik ben het gewend om Bach te spelen. Dat is totaal andere koek. Zo’n smartlap kan toch ineens een verrassend venijnig ritme hebben.” Ron laat de partituren vaak liggen tot de generale. “Maar soms zie ik via mijn leerlingen toch al wat nummers voorbijkomen. Zolang het klopt wat er staat, is het allemaal heel goed te doen.” Muzikaal gezien kan het combo de materie dus goed aan. Maar ook het samenspelen met elkaar en het orkest moet op de woensdagavond voor de voorstelling in elkaar vallen. Ron: “Soms is dat even zoeken, maar meestal past het allemaal goed in elkaar. Vorig jaar speelde onze oud-docent Eva Korse nog slagwerk en zij nam enorm het initiatief. De rest volgde haar heel strak.”

Onvoorspelbaarheid

Het leukste van meedoen aan Brullen vindt Bea het plezier van de mensen. “Met name de doelgroep voor wie we het doen, maar ook het publiek. Ze hebben zoveel lol deze avond, dat is prachtig om te zien.” Ron vindt vooral de onvoorspelbaarheid van de avond mooi om mee te maken. “Het is altijd afwachten wat er gaat gebeuren – het zal niet voor het eerst zijn dat een solist uit het koor besluit op eigen initiatief de solo wat uit te breiden. Het is heel leuk om te zien hoe het koor en het orkest daar dan op reageert.” En met een welwillend publiek, dat vooral voor de gezelligheid komt, mogen deze spontane momenten er ook zeker zijn. Het is belangrijk dat h19 een optreden als Brullen in De Bussel organiseert, vindt Ron. “Deze mensen volgen hier het hele jaar een cursus, en net als voor onze cursisten zonder beperking is het goed om één of meerdere keren per jaar op het podium te staan om te laten horen wat ze hebben geleerd.” Brullen in De Bussel vindt donderdag 20 juni plaats om 19.30 uur in theater De Bussel. Kaartjes kosten 5 euro en zijn te krijgen via de onderstaande link.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen