Kijken naar en spelen met Mobaco in het Speelgoedmuseum

Foto: Speelgoedmuseum 'Op Stelten'

Ter ere van het 100-jarig bestaan van Mobaco is er t/m 1 september een informatieve tentoonstelling te zien in het Speelgoedmuseum. Naast het bewonderen van de collectie, kunnen bezoekers ook zelf met Mobaco spelen.

De geschiedenis van Mobaco

Het Nederlandse constructiespeelgoed Mobaco, gemaakt van hout en karton, werd van 1924 tot 1961 in Zeist geproduceerd door de Plaatmetaalindustrie Van Mouwerik & Bal, afgekort Moubal. Eens per jaar werden de zware stansmachines grondig gereinigd om Mobaco-onderdelen te kunnen ponsen, waarna de fabriek weer verderging met het gebruikelijke metalen plaatwerk. Tijdens de tentoonstelling kom je alles te weten over de geschiedenis van Mobaco.

Collectie Mobaco

Het Speelgoedmuseum beschikt over een indrukwekkende collectie oude Mobaco-dozen en biedt daarnaast een grote hoeveelheid Mobaco waarmee gespeeld mag worden. Het bouwen met Mobaco maakt deel uit van het educatieve programma Museumschatjes, waarbij leerlingen eerst een speurtocht vol opdrachten door het museum doen en daarna zelf met Mobaco aan de slag gaan. Mobaco-huizen zijn snel in elkaar te zetten, van perfecte maat voor Lego- en Playmobil-poppetjes, en stimuleren de fantasie van jong en oud.

Meer informatie

De tentoonstelling ‘100 jaar Mobaco’ is te zien tot en met zondag 1 september 2024 in het Speelgoedmuseum ‘Op Stelten’ aan de Zandheuvel 51. Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Tijdens de zomervakantie, als onderdeel van De Zomerkaravaan, wordt elke woensdagmiddag in het Museumcafé gebouwd aan een Mobaco-stad. Leerlingen van basisscholen uit Oosterhout kunnen zich hiervoor gratis aanmelden via de onderstaande link.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen