Laat je verrassen tijdens een avondwandeling door de Seterse Bergen

Foto: G.Lanting (Creative Commons)

Vrijdagavond 5 juli wandelen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge door de Seterse Bergen op zoek naar nachtelijke geluiden in het bos.

Vrijdagavondwandeling

Deze vrijdagavondwandeling Seterse bergen is gericht op het waarnemen van natuurgeluiden in schemering en duisternis. Sommige dieren worden pas in de schemering actief. Het is een uitdaging om hun geluiden thuis te brengen. Misschien hoor je wel roepende uilen en het bijzondere ratelgeluid van de nachtzwaluw. Ook insecten zoals krekels en sprinkhanen zijn vaak te horen. Als het meezit, kun je ook de keffende geluiden van vos en ree horen en herkennen. Laat je verrassen door de geluiden van de nacht, van de dieren die hier leven. Het is niet voorspellen wat deze avond zal bieden; veel zal van het weer afhangen.

De Seterse Bergen

De Seterse Bergen zijn onderdeel van de boswachterij Dorst, die in totaal ruim 1.100 ha groot is. De naam is ontleend aan de buurtschap Seters, die aan de Hoevestraat ligt. De boswachterij Dorst maakt een belangrijk deel uit van het Landschapspark ‘de Open Linie’. Dit is de groene zone die behouden moet blijven en liefst moet worden uitgebreid, om Breda, Oosterhout en Tilburg van elkaar gescheiden te houden. De stedelijke bebouwingen mogen niet aan elkaar groeien. De Seterse Bergen zijn een – voor onze streek – bijzonder landschap met hoogteverschillen tot 10 meter. De “korte”, steile heuvels in het gebied zijn stuifduinen. De hoge, met eiken begroeide wallen, zijn in vroeger eeuwen opgeworpen (en verder opgestoven) om Seters en zijn landbouwgronden voor overstuiving te behoeden. De grote zandkuil “het Hoefke” aan de Hoevestraat is een restant van de zandverstuivingen die hier in de 18e en19e eeuw om zich heen grepen. Er groeien oude eiken en vliegdennen, waarvan de wortels diep zijn uitgestoven.

Meer informatie

Een kleine zaklamp mag af en toe even naar beneden gericht gebruikt worden, maar laat niet alleen de oren, maar ook de ogen aan de duisternis wennen. Houd met kleding en schoeisel rekening met het weerbericht en de mogelijke aanwezigheid van hinderlijke insecten en teken. De wandeling start om 21.30 uur en duurt tot 23.00/23.30 uur. Je kunt je direct inschrijven via de onderstaande link. Na inschrijving ontvang je de extacte informatie over de vertrekplaats.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen