Oosterhout op plaats 18 bij tussenstand NK Tegelwippen

Foto: Marjan Sins

Bij de middelgrote gemeenten staat Oosterhout op de 18e plaats bij het NK Tegelwippen terwijl rivaal Altena op plaats 35 staat.

NK Tegelwippen

In de categorie ‘middelgrote gemeentes’ gaat Hengelo momenteel aan kop met 20.601 gewipte tegels. Dat levert een tussenstand op van maar liefst 253,87 tegels per 1.000 inwoners. In Oosterhout staat de teller inmiddels op 1.159 gewipte tegels, 20,7 per 1.000 inwoners. En dat is momenteel goed voor de 18e plaats. Dat is zeker nog niet veel, maar wel al veel meer dan de gemeente Altena, met wie we dit jaar opnieuw de strijd aangaan. Daar zijn nu 166 tegels gewipt, een gemiddelde van 2,97 per 1.000 inwoners. Zij staan op dit moment op plek 35.

‘Versteende’ tuinen en perken

Meer dan de helft van buurten in de deelnemende steden is ‘versteend’, terwijl groen juist zo belangrijk is bij extremer weer. Ook in particuliere voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen. Uit onderzoek van Cobra GroenInzicht blijkt dat bijna de helft van het tuinoppervlak in Nederland versteend is. Het kampioenschap draait dus niet alleen om rivaliteit, maar dient een belangrijker, gemeenschappelijk doel: wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen of geveltuinen wordt Nederland meer klimaatadaptief en komen er meer soorten planten en dieren.

De Gouden Schep of Tegel

De gemeente die de meeste tegels per 1.000 inwoners wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper Award en mooie prijspakketten. Wethouder Guus Beenhakker: “We vinden meer groen en biodiversiteit in onze gemeente erg belangrijk. Daarom proberen we onze inwoners en bedrijven zo goed mogelijk te helpen met onder andere de gratis tegeltaxi, geveltuintjes en de subsidie klimaatvriendelijke tuin en daken.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen